Marže jsou nižší, než by měly, tvrdí šéf petrolejářů. Klesnou ceny paliv díky kontrolám?

Ministerstvo financí che kontrolovat marže čerpacích stanic

Ministerstvo financí che kontrolovat marže čerpacích stanic

Cena benzinu v pátek poprvé od ruské invaze na Ukrajinu nestoupla. Nafta sice zdražila, ale jen o deset haléřů. Už od pondělí se ministerstvo financí zaměří na kontrolu marží čerpacích stanic. Jejich zástupci ale tvrdí, že momentálně mají marže nižší než obvykle.

V  roce 2014 stál barel ropy 2 300 korun. Stejná cena byla i před dvěma dny. Průměrně nafta před osmi lety stála přes 36 korun, teď je to 49 korun. „Měla by stát třeba 42 korun. Určitě je v tomto skrytá marže, jak zpracovatelů ropy, tak distributorů a také čerpacích stanic,“ popsal ekonom Lukáš Kovanda.

Před osmi lety byla ale průměrná mzda jen asi 26 tisíc, což je oproti současnosti rozdíl přes 14 tisíc. Nezvyšovaly se ale jen platy. „Vyrostly ceny energií a jsou vyšší úroky, takže zdražily úvěry a provozní financování. Část těch vyšších cen je určitě obhajitelná vyššími náklady. Dokud budeme přistupovat na vyšší ceny, tak jsme schopni dopřát benzinovým stanicím vyšší marže,“ řekl ekonom Dominik Stroukal.

Zástupci čerpacích stanic se brání. Za lepších časů měli marži na jednom litru i dvě koruny, teď je to prý často jen 50 haléřů. „Marže čerpacích stanic jsou v podstatě nižší, než by měly být, kdyby si chtěly zanechat standardní příjem, aby pokryly své náklady a měly k tomu nějaký přiměřený zisk,“ sdělil šéf Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Rakušan si slibuje pokles v rámci týdnů

Čerpacím stanicím ale často nevěří ani politici z vládních stran. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) se benzinky domluvily a drží ceny zbytečně a hlavně podobně vysoko. „Lidi, platíte 50 korun, protože si tady někdo mastí kapsu, prostě na to musíte nějakým způsobem zareagovat a já myslím, že na to musí zareagovat i vláda,“ uvedl Zdechovský v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS.

Právě ministerstvo financí už od pondělí začne kontrolovat čerpací stanice kvůli jejich maržím. Počítá se s tím, že prodejci budou každý den posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února.

„Cena ropy klesá, na to taky reagují ty čerpací stanice. Vzhledem ke spuštění kontrol doufám, že pokles nastane v rámci dnů, týdnů,“ prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Opoziční poslanci z hnutí ANO s kontrolami čerpaček souhlasí, vyzývají ale vládu i k tomu, aby u paliv snížila spotřební daň nebo daň z přidané hodnoty.

Tagy: