Obce znovu tolerují kasina i jiný hazard, potřebují příjmy rozpočtu, varuje Aleš Rod

INTERVIEW, Aleš Rod - 8.12. v 12:30

Některá města v Česku zmírňují regulaci hazardu a chtějí na svých územích povolit kasina a další herní místa. Přeje doba hazardu? Chtějí si tak města zvýšit příjmy? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu CNN Prima NEWS Interview ředitel pro výzkum Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

Některá města v důsledku pandemie koronaviru vrací do svých lokalit kasina a další podnikatele z oblasti hazardu. „Ono to s krizí souvisí, jsou rozpočtově pod tlakem a hledají tak nové zdroje. Kasina a hazard jsou pro ně velkým pokušením,“ míní ředitel pro výzkum Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod. Obce si to podle něj pak umí vyargumentovat. „Ten první pilíř je, že řeknou, že je hazard stejně dostupný, zároveň jim může příjem do rozpočtu zdesetinásobit,“ popisuje.

Dodává však, že hazard nevykompenzuje všechny příjmy, avšak při multiplikaci příjmu do Evropských fondů to může být velká pomoc. „Starostové jsou voleni občany a ti jsou senzitivní na to, jaké veřejné statky jim obec poskytuje,“ říká s tím, že starostům jde o to, aby byli znovu zvoleni.

„Je pravdou, že rostl počet obcí, které regulovaly tvrdě hazard, ale provozovatelé zase mají pocit, že je až příliš tvrdá,“ vysvětluje. Dochází tak k regulaci nabídky a ne poptávky. „Regulace nabídky jenom zvyšuje transakční náklady. Hráč musí obětovat čas, peníze a jede třeba i kilometry, aby se k hazardu dostal,“ míní.

Regulace nabídky nestačí

Proto je podle něj třeba se zaměřit na regulaci nabídky. „Zvyšování bariér pomáhá, ale nesmíme zapomenout na to, že hazard je fenomén, který má, ekonomicky řečeno, nepružnou poptávku,“ podotýká. „Když porovnáme prosázené částky, objem prostředků do hry v prvním čtvrtletí roku 2019 a 2020 vzrostl o 5,6 procenta,“ dokazuje svá tvrzení čísly. Hazard v on-line prostředí pak vzrostl 117 procent.

„Hazard je společenský fenomén a ten problém tady je. Je potřeba se zaměřit na prevenci a adiktologickou péči. Hráč potřebuje pomoc i kontinuální, což záleží na českém zdravotnickém systému,“ dodává.

Zároveň přibývá i důchodců závislých na hazardu. „Je to problém u seniorů, kteří mají volný čas a třeba ho tak ubíjejí tímto. Někdo si myslí, že si tím vydělají na živobytí,“ podotýká. O tom, zda daně z hazardu pak jdou třeba i prevenci, lze však podle Roda pochybovat. „O tom, aby tam putovaly, se vede debata. Zatím to není tak, že by byly peníze adresně určené adiktologické péči,“ doplňuje.

Pomoci má rejstřík vyloučených hráčů

Varuje také před tím, že roste i zájem o on-line hazardní prostředí. Po Praze 2 nebo třeba Brně zmizely ty hnusné neonové nápisy „Casino“, ale stejně je v České republice pořád asi 150 tisíc hráčů, kterým se jen proměňují nástroje závislosti, připomíná.

Existuje proto registr vyloučených hráčů, který má už naplno fungovat od prosince. „Rejstřík zamezí vstup určitým osobám do hazardního prostředí, je to samozřejmě česká legislativa,“ říká. Mnozí tento proces obcházejí třeba tím, že se registrují u asijských webů. Odhady hovoří o 200 tisících osob. Do registru můžou lidé vstoupit i na základě vlastní žádosti, pokud se chtějí ze závislosti na hazardu léčit a pomůže jim to nezačít znovu hrát.

„V České republice jsou stovky tisíc lidí, kteří mají zkušenosti s hazardem ale třeba tak, že si vsadí v loterii nebo si chtějí vyzkoušet ruletu, což ale neznamená, že jsou závislí. Ovšem samozřejmě ten podnět pro vášeň pro hru působí všude,“ uzavřel Rod.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Alešem Rodem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: