Nejvýše položený hrad v Česku se od 14. století takřka nezměnil. Kašperk bránil Zlatou stezku

Nejvýše postavený hrad u nás, Kašperk

Hrad Kašperk

V dalším díle pořadu Prima Česka jsme se s nadsázkou dotkli nebe. I s kamerou jsme vystoupali na hrad Kašperk, který má jedno nej – je nejvýše položený královský hrad v Čechách. Pokud se rozhodnete na něj vydat postaru, tedy pěšky, turistická trasa vás zavede do šumavských lesů, kde si navíc užijete svěžího vzduchu a krásné přírody.

Hrad Kašperk nechal v roce 1356 založit český král a římský císař Karel IV., a to hlavně proto, že potřeboval zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. „Druhým důvodem byla ochrana zdejších zlatonosných revírů, které byly nejvýznamnější v celém Českém království, a třetí důvod bylo střežení Zlaté stezky. Po té se navzdory jejímu názvu přepravovala zejména sůl,“ vypráví Václav Kůs, místní kastelán.

Hrad je situován uprostřed nádherné šumavské přírody. Podařilo se ho postavit za pouhých pět let. „Jak známo, Karel IV. s oblibou pojmenovával hrady podle sebe. Z původního názvu Karlsberg – Karlova hora – jsme se dostali až na dnešní podobu Kašperk,“ doplňuje dále znalosti z historie Václav Kůs.

Dříve vypadal odlišně, nicméně dlouho pustl a byl na okraji pozornosti, jelikož ztratil svoji funkci a vlastník se o něj příliš nestaral. Nejcennější je podle kastelána na Kašperku to, že v průběhu historie nebyl nijak slohově upravován. „Díky tomuto stavu se nám dochoval skutečně autentický gotický hrad z konce 15. století. Hrad mimochodem v roce 1617 koupilo město Kašperské Hory a v jeho držení je dodnes.“

Nejvýše položený hrad v Česku

Vzápětí nás upozorňuje na dominanty hradu, těmi jsou dvě věže, které nabízejí krásné výhledy do šumavské přírody i dalekého okolí. „Když je dobrá viditelnost, tak vidíme Brdy před Prahou, Radyni nad Plzní, ale při nejlepší viditelnosti můžeme spatřit i Krušné hory.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cesta do středověku: Šlakhamr návštěvníkům přibližuje taje kovářského řemesla

Se svou nadmořskou výškou 886 metrů je Kašperk nejvýše položený královský hrad v Čechách. Výšku uměli předci využít i velmi pragmaticky. „Prevéty byly řešeny tak, že byly hned naproti stolu, aby tomu, kdo odejde, neuniklo žádné dění,“ říká zdejší průvodce Jakub Králík.

Do konce června mohli návštěvníci v západní věži hradu obdivovat české korunovační klenoty.  „Jejich mistrovské repliky vytvořila legenda mezi českými klenotníky pan Jiří Urban a vedle toho tady máme k vidění i další exponáty a příběhy 22 korunovaných panovníků,“ uvedl Václav Kůs.

Hrad Kašperk byl dlouho opomíjenou památkou v šumavském podhůří. Dnes se zřícenina hradu těší velké oblibě. Ročně ji navštíví až 50 tisíc turistů. „Hlavně kolem černé kuchyně bylo nalezeno mnoho kosterních pozůstatků. Pokud je někdo nadšenec do kostí, pod českým dvouocasým lvem v malé vitríně je opravdu malá ukázka toho, co z těch kostí bylo nalezeno,“ zve k návštěvě další z průvodců, Filip Hodinek. A Václav Kůs nastiňuje, jak taková prohlídka může vypadat. „Nabízíme dva hodinové základní komentované okruhy Život na hradě a Proměny hradu, každý se věnuje jiné tematice a navštíví jinou z hradních věží.“

Hrad i jeho okolí je prý místem, kde sídlí skřítkové, čerti a víly. Kastelán však ubezpečuje všechny, kteří věří na legendy a pověsti, že tady není čeho se bát: „Podobné báchorky vznikaly v době, kdy byl hrad opuštěn a bylo nebezpečné sem chodit. Naopak bubáci tady nejsou a Kašperk je přívětivé a velice příjemné místo.“

Podle kastelána je pro turisty zajímavá už sama cesta na hrad, a to díky úchvatným výhledům do kraje. Ještě lepších výhledů si pak užijí přímo z hradních věží a také z nedalekého Pustého hrádku, odkud budou mít jako na dlani nejen hrad samotný.

Tagy:
hrad příroda Karel IV. Bavorsko Česko Praha České království turistická stezka purkrabí Jiří Urban Kašperk