Kauza kolem plesnivých bytů v Harrachově skončila. Stát nájemníkům ustoupil

Stát ustoupil nájemníkům domů v Harrachově.

Konec bytů v Harrachově

Stát ustoupil nájemníkům domů v Harrachově. Za plesnivé byty požadovalo ministerstvo financí několikanásobně vyšší nájemné a k tomu statisícové částky jako údajné dluhy z minulosti. Desítky obyvatel žily ve strachu a nejistotě, teď se dočkaly úlevy. „Jejich smlouvy z roku 2010 byly uznány jako platné, domnělé dluhy padají. Argumenty našich právníků zafungovaly,“ uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček pro CNN Prima NEWS.

Stát získal domy v soudním sporu, jehož počátky sahají až do doby privatizace harrachovských skláren. Desítky lidí do té doby platily městu nízké nájmy, které zohledňovaly stav domů. Kvůli nejasnému vlastnictví do nich nešly téměř žádné investice. Vloni na podzim ale úřednice ministerstva financí přišla za lidmi, že jejich smlouvy jsou neplatné a musejí uzavřít nové s nájemným několikanásobně vyšším. Navíc měli doplatit nájem i zpětně.

ČTĚTE TAKÉ: Dům hrůzy v Klášterci: Hyenismus, říká zoufalá Pavla. Byt změnila na pevnost, i tak ji vykradli

Sedmasedmdesátiletý bývalý sklář Milan Choma měl uhradit přes 221 tisíc. „Přišlo to na stejném papíru s vyúčtováním za energie. Tam mám přeplatek 748 korun, tak mi ten dluh o to milostivě snížili. Je to hrůza, jsme z toho s manželkou psychicky na dně,“ popsal muž pro CNN Prima NEWS, který v bytovém domě bydlí už skoro třicet let. „Byl to zaměstnanecký byt od sklárny, pak to převzalo město. V nájemní smlouvě máme 4 800 korun. Když to vloni vysoudil stát, najednou po nás začali chtít přes jednadvacet tisíc korun měsíčně. Kdepak bych to z důchodu vzal?“ zlobil se senior.

Některé byty jsou doslova prolezlé vlhkostí a plísní. V jednom takovém bydlí i Simona Říhová, těžce nemocná žena s amputovanou nohou. „Nátlaky, prostě pokud nezaplatíme, bez náhrady půjdeme,“ nastínila jednání pracovníků ministerstva financí.

Ještě v květnu 2023 ministerstvo financí tvrdilo, že postupuje striktně podle zákona a že musí vybírat nájemné, které je v místě obvyklé, a to je prý minimálně čtyřikrát víc, než měli lidé v nájemních smlouvách. „My nemáme možnost tu částku nechtít. Nemáme ze zákona možnost přihlížet k sociálním aspektům situace těch uživatelů,“ vysvětloval Filip Běhal, mluvčí ministerstva financí.

Obrat o 180 stupňů

Teď je ale najednou všechno jinak. Ostře mediálně sledovanou kauzu ministerstvo financí jako horký brambor přehodilo specializovanému Úřadu pro zastupovaní státu ve věcech majetkových. Jeho experti si přečetli občanský zákoník a ve věci nastal obrat o 180 stupňů.

„Náš úřad celou situaci vyhodnotil po věcné a právní stránce a došel k závěru, že u jednotlivých bytů je nutné uplatnit příslušný paragraf občanského zákoníku, který stanoví, že užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že je nájem po právu a nájemní smlouva je považovaná za řádně uzavřenou,“ sdělila Michaela Tesařová, mluvčí úřadu.

Jinými slovy: staré smlouvy platí včetně nízkých nájmů a nájemníci statisícové částky doplácet nemusejí. „Je to obrovská úleva, člověk už nemohl spát, jíst, nic, pořád jsme na to museli myslet. Moc děkujeme panu starostovi, že nám pomohl a musíme poděkovat i médiím, že za nás bojovala,“ oddechla si Marie Nováková, seniorka, která měla podle ministerstva financí platit dluh 212 tisíc korun. „Neměla bych z čeho, to jsou pro nás obrovské peníze,“ přiznala.

Podle starosty Harrachova Tomáše Vaníčka, který nájemníky podporoval a sehnal jim právníka, rozhodující roli sehrál právě zájem médií. „Je smutné, že v téhle republice nám musela pomoci média, to je jednoznačné. Bez medializace by dnes ti nájemníci byli bez bytů, byli by pravděpodobně na ulici,“ prohlásil starosta. Stát podle mluvčí ÚZSVM sice hodlá lidem v domech nájem zvýšit, tentokrát ale standardně podle zákona, tedy maximálně o dvacet procent.

PODÍVEJTE SE: Jak kauza kolem bytů v Harrachově probíhala

Tagy:
plíseň dům Liberecký kraj byty Harrachov Ministerstvo financí České republiky