PŘEHLEDNĚ: Jak bojovat proti nedostupnému bydlení? Vláda i opozice nabízí své recepty

Byty jsou v některých regionech Česka dražší než domy.

Jak podpořit české stavebnictví a zmírnit nedostatek dostupného bydlení? Touto otázkou se zabývali účastníci středečního Summitu stavebního rozvoje v pražském Obecním domě. Své vize představili také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) i jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO). Shodli se na tom, že současnou krizi lze řešit kombinací nástrojů a úpravou legislativy či úplně novými zákony. Opoziční poslankyně přesto Bartoše za některé věci zkritizovala.

Bartoš během summitu jmenoval dvě zásadní aktivity, kterými chce ministerstvo pro místní rozvoj podpořit české stavebnictví a zmírnit nedostatek dostupného bydlení. Jako první bod vicepremiér zmínil novou podobu stavebního zákona, v druhé části se pak věnoval reformě Bydlení pro život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stokoruny nestačí, říká Jurečka a usiluje o valorizaci alimentů. O jakých variantách jedná?

„Díky novele stavebního zákona se už v půlce příštího roku výrazně zjednoduší stavební řízení a zrychlí se výstavba po celém Česku. Nyní tvrdě pracujeme na tom, abychom zvládli přípravnou fázi,“ řekl ministr skrz videovzkaz hostům Summitu stavebního rozvoje, kterého se zúčastnili i reportéři CNN Prima NEWS.

Bartoš u stavebního řízení poukázal na důležitost digitalizace. „Je třeba dotáhnout hlavně informační systémy. Zároveň vybavujeme úřady potřebným hardwarem a softwarem, intenzivně také školíme odpovědné pracovníky,“ doplnil.

Reforma Bydlení pro život podle Bartoše klade důraz na výstavbu a rekonstrukce nájemních bytů. „Prvním krokem bylo vyhlášení programu Nájemní bydlení. Žadatelé se přihlásili o téměř celou přichystanou částku 800 milionů korun. V příštích letech chceme do výstavby dostupných bytů dostat z různých zdrojů přes 20 miliard korun,“ sdělil šéf Pirátů s tím, že nemá jít čistě o dotační systém.

„Nastavíme to tak, aby se do systému finanční prostředky průběžně vracely. Reforma Bydlení pro život se však neobejde bez legislativní části. Po novele stavebního zákona je na řadě nový zákon o podpoře v bydlení. Další částí reformy je zajištění investičního know-how pro obce, což jim pomůže zvládnout složitější projekty výstavby bytů,“ dodal Bartoš.

Vysoké úrokové sazby a snížení zájmu o hypotéky

Summitu stavebního rozvoje se osobně zúčastnila také Bartošova předchůdkyně Klára Dostálová, která je nyní místopředsedkyní Sněmovny. „S panem ministrem Bartošem se shodnu na tom, že současnou krizi dostupného bydlení lze řešit pouze kombinací nástrojů a legislativy,“ sdělila na úvod.

V případě nové legislativy Dostálová zmínila, že v době, kdy byla ministryní ona, se v dolní komoře Parlamentu projednával zákon o dostupném bydlení. „S tím zákonem jsme skončili ve druhém čtení. Bohužel se to nestihlo projednat, a tak to spadlo pod stůl,“ uvedla exministryně pro místní rozvoj, která nyní tuto funkci vykonává ve stínové vládě Karla Havlíčka (ANO).

Podle Dostálové by se měly jasně definovat pojmy, jako je sociální či dostupné bydlení. Zároveň by chtěla posílit pravomoci obcí a krajů. Mezi konkrétními nástroji Dostálová jmenovala podporu vlastnického bydlení, družstevní výstavby, nájemního bydlení a státní výstavbu dostupného bydlení. „Naší snahou by také mělo být dostat co nejvíce bytů, které se drží jako investice, na trh – ať už prodejem, či pronájmem,“ doplnila členka vedení Sněmovny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zajistit platy učitelům nestačí. Expert popsal, jaké reformy je ve školství nutné provést

Dostálová zkritizovala Bartošův resort za zrušení výhodných půjček pro mladé na družstevní podíl. „Měli jsme to v programu Výstavba. Bohužel pan ministr Bartoš to zrušil. Družstevní výstavba je přitom jedním z velkých fenoménů do budoucna,“ řekla během konference.

Ohledně stavebního spoření se Dostálová vyslovila proti faktickému rušení státní podpory. Spíš by byla pro přenastavení systému tak, aby sloužil výhradně na podporu bydlení.

Summitu stavebního rozvoje, který proběhl v Obecním domě na pražském náměstí Republiky, se kromě politiků zúčastnili také odborníci z nejrůznějších oborů. Během akce zazněly opakovaně názory, že české stavebnictví je v krizi především kvůli vysokým úrokovým sazbám, v důsledku čehož lidé ztratili zájem o hypotéky a přestalo se stavět.

Záznam celé konference naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: