Nad Tureckem se vznáší hrozba dalšího zemětřesení. V ohrožení je Istanbul, varují experti

Zemětřesení jsou v Turecku velmi častá, přesto to pondělní udeřilo tak trochu v místech, kde ho málokdo čekal – na jihu země. Seismologové totiž vytrvale upozorňují, že katastrofa hrozí na druhé straně státu. Možné zemětřesení by mohlo zasáhnout Istanbul.

Navždy rozpůlené. Na půl cesty do Evropy, na půl cesty do Asie. Takové je Turecko, z jehož specifické geografie vyplývá i jeho nepříjemná vlastnost – je mimořádně náchylné k zemětřesení.

Celý problém vychází z pozice tektonických desek. Téměř celé Turecko se nachází na Anatolské desce, na kterou z obou stran tlačí dvě další. Na severu ji Severoanatolský zlom odděluje od Eurasijské desky, na jihovýchodě pak Východoanatolský zlom od Arabské desky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ptáci v Turecku věštili příchod zkázy, ukazuje video. Zemětřesení pomohlo radikálům z IS

„Tektonická deska, která nese Arábii včetně Sýrie, se pohybuje směrem na sever, kde se sráží s jižním okrajem Eurasie, která zase vytlačuje Turecko směrem na západ,“ popsal pro časopis Nature geolog David Rothery.

Další zemětřesení?

Co z toho vyplývá? Že kdekoli na ploše několikasetkilometrových zlomů může dojít k zemětřesení. To pondělní přitom přišlo na místě, kde ho málokdo čekal. Na konci roku ale před katastrofou na tomto místě varoval japonský seismolog Jošinori Moriwaki.

Mnohem více se ale experti obávali a obávají zkázy jinde. A její hrozba s ubíhajícím časem neustále roste. Seismologové varují, že k dalšímu průšvihu dojde v oblasti, kde se Severoanatolský zlom potkává s Marmarským mořem. „Neporušený zlom se nachází poblíž Istanbulu,“ sdělil pro Le Monde francouzská expert Martin Vallée.

Podle něj riziko zemětřesení v této oblasti doutná už několik let. Každé jiné další zemětřesení v blízkosti pak může riziko další katastrofy zvyšovat, Istanbul je ale od epicentra na jihu Turecka velmi vzdálený.

Uhádnout konkrétní datum nebo místo zemětřesení je ale mimořádně obtížné. Vallée ale ujišťuje, že v současnosti nenasvědčuje nic tomu, že by k zemětřesení u Istanbulu mělo dojít snad už v příštích dnech.

Tagy: