Kdo „lhal“ o dohodě k reformě penzí? Bartošek vinil ANO, Dostálová zmínila chybu v komunikaci

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Klára Dostálová (ANO)

360° (94)

Ohledně schůzky prezidenta Petra Pavla, ministra práce a sociálních věcí a zástupců opozičního hnutí ANO panují neshody. Na tiskové konferenci Pavel oznámil, že je shoda na navyšování věku odchodu do penze, hnutí ANO ale nyní takovou dohodu popírá. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vinil ANO ze lži, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálové (ANO) to ale odmítla s tím, že došlo k chybě v komunikaci. Shodli se však, že debata je důležitá.

Na tiskové konferenci z minulého týdne Pavel oznámil, že na budoucím prodlužování věku odchodu do důchodu je shoda a že debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Podle místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové to tak ale není. „Já budu velmi zdvořilá a řeknu, že to vnímám jako nedorozumění. Rozhodně jsme s ničím nesouhlasili, ani jsme nemohli,“ řekla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala o svátcích připomněl tradice, Schillerová s pomlázkou varovala muže. Co vzkázali další?

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) je ale na vině právě hnutí ANO. Podle něj došlo ke změně názoru poté, co se k tomu vyjádřil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který prohlásil, že s tím nesouhlasí. „Mě na tom mrzí, že v minulém volebním období Andrej Babiš jasně říkal, že se bude věk odchodu do důchodu prodlužovat. Stejným způsobem se vyjadřovala i Alena Schillerová. Oni jasně věděli, že jedno z řešení je prodloužení věku odchodu do důchodu. V tento moment věřím Marianu Jurečkovi, věřím prezidentské kanceláři a v tom případě tady někdo musí lhát, ale není to ani Jurečka, ani prezidentská kancelář,“ řekl Bartošek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podotkl, že změna důchodového systému vyžaduje širší dohodu než jen koaličních stran, a proto je iniciativa prezidenta Pavla důležitá.

Proti jeho slovům se ale ohradila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO). „My jsme tam (na schůzce) měli dva zástupce a oba dva se shodli, že k žádné dohodě ohledně věku odchodu do důchodu nedošlo,“ sdělila Dostálová. Podle ní je potřeba získat data o udržitelnosti důchodového systému, která se vydávají jednou za pět let. „Naši zástupci deklarovali, že ministerstvo práce a sociálních věcí musí doložit, jak přišlo na náročné profese a proč se to týká jenom vybraných kritérií,“ uvedla Dostálová. Dodala, že schůzka byla důležitá, ale trvala na tom, že k dohodě nedošlo. „Žádná shoda na tom nepanovala. Můžeme to nazvat nějakou chybou v komunikaci,“ řekla.

To, že je interpretace odlišná, mrzí místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Věru Kovářovou (STAN). „Na tiskové konferenci od pana prezidenta jasně zaznělo, že je shoda na tom, že se musí zvýšit věk odchodu do důchodu. Nikdo to nerozporoval, čili teď se ptám, kdo lže?“ sdělila Kovářová. Dodala, že další schůzka má význam. „Pevně věřím, že nebude docházet k takovýmto dezinterpretacím,“ dodala.

Hnutí SPD se schůzky sice neúčastnilo, Alena Schillerová ale prý předsedu druhé opoziční strany o všem informovala. „Vyplynula mi z toho jasná věc: hnutí ANO sice asi neodsouhlasilo se zvyšování věku odchodu do důchodu, ale neodmítlo ho a vyžádalo si podklady,“ řekl Okamura. Podle něj se koalice s hnutím ANO shodla pouze na tom, že bude diskutovat na základě podkladů. „Za SPD říkám jednoduchou věc, my bychom o tom ani nediskutovali, my jsme proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Pakliže by bylo SPD příští rok ve vládě, zabráníme tomu, aby se zvyšoval věk odchodu do penze, takže vy si tady diskutujte, jak chcete,“ dodal Okamura.

Tagy:
Alena Schillerová Tomio Okamura Klára Dostálová Petr Pavel ANO 2011 Jan Bartošek Věra Kovářová reforma Svoboda a přímá demokracie 360° Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Jan Bartošek