Kdo zdědí Berlusconiho bohatství? Strana Vzhůru, Itálie je v koncích, říká expert

Italský expremiér Silvio Berlusconi

Zemřel Silvio Berlusconi. Bývalý italský premiér byl hospitalizován od pátku kvůli zápalu plic a chronické leukémii

Významnou stopu Silvio Berlusconi nezanechal jen v politice, ale i v byznysu. Hodnota jeho majetku se pohybovala kolem 150 miliard korun, což ho v žebříčku nejbohatších lidí světa Forbes řadilo na 352. místo. Sám Kavalír, jak byl Berlusconi přezdíván, se nikdy veřejně nevyjádřil, kdo se stane dědicem jeho rozsáhlého impéria, jež zahrnuje řadu nemovitostí, mediální dům nebo fotbalový klub AC Monza, píše britský web Daily Mail. Vážný problém představuje smrt italského expremiéra pro jeho politickou stranu Vzhůru, Itálie, která je momentálně ve vládě. Uvedl to pro The Times italský politolog Roberto D’Alimonte.

V rodinném holdingu Fininvest, který je páteří Berlusconiho impéria, patřilo bývalému italskému premiérovi 61,3 procenta. Jeho děti z prvního manželství, Pier Silvio a Marina Berlusconiová, vlastní každé 7,65 procenta. Tři děti z druhého manželství – Barbara, Eleonora a Luigi – se dělí o zbylá 21,42 procenta. Od roku 2005 předsedá radě Fininvestu první „Kavalírova“ dcera Marina. Ta bude podle agentury Reuters v rozdělování majetku hrát prominentní roli. Do chodu rodinných firem, které jsou spravovány prostřednictvím holdingu Fininvest, je zapojen i mladší bratr Mariny Pier Silvio, ten se stará o mediální společnost MediaForEurope.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Berlusconi? Gejzír energie a taktik, vzpomněl Svoboda. S předluženou Itálií ale neudělal nic

Děti z druhého manželství reprezentuje v rodinném holdingu nejmladší Luigi, ten je členem představenstva Fininvestu. Zbylé dvě dcery ve vrcholných manažerských pozicích nepůsobí. Rozdílné ambice i věkový rozdíl mezi dětmi měl podle agentury Reuters spojovat právě jejich otec, který v rodině fungoval jako tmelicí faktor. Podle italského práva se dvě třetiny majetku zesnulého Silvia Berlusconiho rozdělí rovnoměrně mezi jeho pět potomků a zbývající třetina bude poté rozdělena podle závěti. Informoval o tom web Daily Mail.

Zmíněná třetina tak bude hrát klíčovou roli v tom, kdo převezme po „Kavalírovi“ vůdčí roli v rodině. „Všechno záleží na tom, jak bude rozděleno klíčových 61 procent ve Fininvestu a jakou roli Berlusconi naplánoval pro své tři mladší děti. Očekávám, že se to neobejde bez zášti,“ řekl italský novinář Sandro Orlando. Nicméně ani on si nemyslí, že by se pozice Mariny oslabila. „Cílem potomků z druhého manželství je 40 procent a nemít žádné klíčové role. Už v únoru chtěli podíl z dividend v hodnotě 90 milionů eur (asi 2,15 miliardy korun), které Fininvest vyprodukoval,“ dodal Orlando pro The Times.

Rozpory mezi tábory sourozenců jsou podle Marie Latellové, autorky biografie Veronicy Berlusconiové, druhé manželky Silvia, nepravděpodobné. „Věřím, že vše už bylo dávno rozhodnuto vzhledem k Berlusconiho zdravotnímu stavu, který byl už nějaký čas vážný. Obě skupiny dětí mají dostatek bohatství pro další generace, myslím si, že jejich vztahy jsou dobré. Jsou příliš chytré na to, aby se hádaly,“ řekla Latellová. Bohatství, jež zmínila, bylo před smrtí zakladatele italské politické strany Forza Italia podle Forbesu odhadováno na v přepočtu 150 miliard korun.

Rána pro stranu Vzhůru, Itálie

Berlusconiho smrt podle odborníků zasáhne hlavně jeho politickou stranu Vzhůru, Itálie. Na rozdíl od Fininvestu, jehož chod řídí Marina, nemá Vzhůru, Itálie žádného nástupce do role lídra. „Strana Forza Italia byla dlouhodobě závislá na osobě jejího zakladatele. Zároveň si však nevytvořila žádného nástupce, který by ho mohl nahradit,“ řekl Lorenzo Pregliasco, ředitel výzkumné agentury You Trend. „Věřím, že Marina převezme nad stranou kontrolu při volbách do Evropského parlamentu v roce 2024, aby získala legitimitu od občanů,“ domníval se profesor politologie z univerzity Luiss v Římě Roberto D’Alimonte.

Se vstupem Mariny do politiky nesouhlasí Alan Friedman, autor Berlusconiho biografické knihy s názvem Moje cesta. „Je moc nesmělá na to, aby do politiky přímo vstoupila. Je zvyklá působit v pozadí a má ráda prostředí byznysu,“ oponoval Friedman. Bez politického působení se podle D’Alimonta rodina Berlusconiových neobejde. „Myslím si, že stranu bude nadále kontrolovat rodina, a to znamená, že se do jejího čela postaví někdo z jejích členů,“ uzavřel.

Tagy:
rodina manželství politika Silvio Berlusconi Forza Italia Fininvest Marina Berlusconi