Berlusconi? Gejzír energie a taktik, vzpomněl Svoboda. S předluženou Itálií ale neudělal nic

Silvio Berlusconi

360° 12.6.2023

Člověk silných gest, s gejzírem energie i taktik. Tak italského expremiéra Silvia Berlusconiho popsal bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). V pořadu 360° se společně s redaktorem Hospodářských novin Ondřejem Houskou zároveň shodli na tom, že kontroverzní politik pro svou zemi neudělal vůbec nic. Berlusconi zemřel v pondělí ve věku 86 let, bojoval s chronickou leukémií.

„Byl to člověk, který vstoupil do politiky v době, kdy se dvě velké politické strany v Itálii, socialisté a křesťanští demokraté, rozpadly kvůli korupci. Nastoupil a byl první generací nových politiků. Nastoupil jako mediální magnát a vycházel z moci, kterou mu poskytlo vlastnictví tradičních médií, především televize,“ popsal Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Zdrženlivé reakce na smrt Berlusconiho? Uškodilo mu přátelství s Putinem i skandály

Berlusconiho označil za nepřehlédnutelnou osobu. „Byl člověkem silných gest, vždycky ho bylo všude plno. Bylo vidět, že má obrovskou energii. Nebyl to ale politik, který vytvořil novou politiku, novou Evropu nebo nové trendy. Byl člověk mediální politiky,“ dodal bývalý ministr zahraničních věcí s tím, že kontroverzní politik byl velký taktik.

Zároveň Svoboda připomněl, že Berlusconi je zodpovědný za problémy Itálie. To ve vysílání CNN Prima NEWS připustil i redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska. „Berlusconi nese největší zodpovědnost za vyhrocení problémů, kterými Itálie trpí. Ekonomická stagnace, klesající produktivita, vysoký, stále rostoucí státní dluh. Na to bylo zaděláváno už v osmdesátých letech, ale Berlusconi s tím neudělal nic,“ uvedl kriticky Houska. To vše navzdory tomu, že vrcholný politik měl po volbách v roce 2001 k dispozici v parlamentu „největší většinu“.

Přesto Svoboda na zesnulého politika vzpomíná jako na nepřehlédnutelnou osobnost s gejzírem energie. „Bylo v něm jisté kouzlo, které samozřejmě i Italům imponovalo,“ dodal. Berlusconi zemřel v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: