Sledujte ZÁZNAM tiskové konference: Kdy se žáci a studenti vrátí do lavic?

Jan Hamáček a Andrej Babiš se radí na tiskové konferenci vlády při jarní první vlně koronaviru.

Tisková konference po jednání vlády

Vláda projednávala žádost Sněmovny o další prodloužení nouzového stavu, který skončí v neděli 14. února. Kabinet se v pondělí zabývá i zpřísněním restrikcí k omezení šíření epidemie covidu, protože opatření podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přestala fungovat. Mluvil například o možnosti omezit cestování mezi kraji. Členové vlády také jednají o otevření škol i finančním bonusu pro lidi v karanténě.

Vláda má na stole návrh od ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle kterého by se mohli do lavic vrátit nejprve poslední ročníky středních škol. Předpokládá se pravidelné testování žáků i zaměstnanců. Maturanti by se za přísných pravidel mohli vrátit do škol 1. března.

Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci ČSSD v pondělí zároveň odhadl, že pokud testování bude fungovat a maturanti v březnu opravdu přejdou na prezenční výuku, za týden, 8. března, by se mohli vrátit i třeťáci nebo žáci prvního stupně základních škol.

Kabinet má v pondělí projednat i peněžitou motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Možnostmi jsou denní příspěvek až 375 korun nebo vyšší nemocenská, která by podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) mohla ze 60 procent stoupnout až na 90 procent. „Není možné, abychom si hráli na to, že nám funguje trasování a chytrá karanténa v situaci, kdy v některých krajích udávají trasovaní 0,25 kontaktu na osobu, to ukazuje na zásadní problém,“ nelíbí se Hamáčkovi.

Zeman: Ať opozice nouzový stav podpoří

Vláda v pondělí zároveň projednává žádost Sněmovně o další prodloužení nouzového stavu, který jinak skončí v neděli 14. února. KSČM, která až doposud nouzový stav vždy podpořila, totiž minulý týden v pátek rozhodla, že už vládu nepodrží. Menšinový kabinet ANO a ČSSD tak musí hledat hlasy jinde.

Prezident republiky Miloš Zeman ústy svého mluvčího v televizi CNN Prima NEWS vzkázal, že by opozice podpořit prodloužení nouzového stavu měla. A to především proto, aby mohla i nadále platit koronavirová opatření, protože se v Česku šíří britská mutace, která je podle odborníků nakažlivější a smrtelnější.

„Je třeba jednat. Opozice by měla podpořit nouzový stav. Jsme na jedné lodi a jde především o zdraví lidí,“ řekl v Novém dni Jiří Ovčáček. Dodal, že situaci komplikuje volební kampaň, která by ale v současné chvíli měla jít stranou.

Hamáček už dříve CNN Prima NEWS řekl, že pokud by nebyl nouzový stav, přestala by platit většina opatření. Mohly by se otevřít restaurace, hospody, služby, obchody i školy. Povinné by zůstaly roušky, protože jejich nošení je nařízené na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Hamáček varoval, že v takovém případě by nastal totální kolaps českého zdravotnictví.

Sjednotí ministři kompenzační programy?

O vyjednávání s opozicí o nouzovém stavu se premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) snaží. V neděli večer se sešli s Piráty a hnutím STAN. Ti totiž nastínili, že jsou ochotní vládě pomoct, ale pouze za určitých podmínek.

Chtějí například otevřít školy nebo vypracovat nový systém pro nařízení proti covidu, aby vláda nemusela neustále prodlužovat nouzový stav. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan po schůzce řekl, že podpora nouzového stavu nebyla hlavním tématem jednání. Spolu s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, premiérem a Hamáčkem řešili krizovou legislativu, bonusy pro lidi v karanténě či izolaci a kompenzace.

Ministr vnitra Hamáček v pondělí na tiskové konferenci ČSSD sdělil, že by chtěl sjednotit všechny kompenzační programy a podpora by byla postavená na základu z předchozího roku. „Každý program má jiné podmínky a lidé se v tom těžko orientují. Programy by měly být jednodušší a smysluplnější,“ je přesvědčen Hamáček.

Z běžné agendy kabinet projedná například novelu zákonů v oblasti zahraničního obchodu s citlivým materiálem či hodnocení programu Mimořádná pracovní víza v zemědělství, potravinářství a lesnictví pro ukrajinské občany za loňský rok. Na programu je i návrh, aby se novým členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace stal molekulární imunolog Václav Hořejší.

Tagy: