Slabá Amerika, válka na obzoru a AI bublina. Trhy se hroutí a panikaří nejvíce od covidu

Globální trhy potkal v posledních dnech výrazný propad. Napětí na trhu je podle listu The New York Times srovnatelné se začátkem koronavirové pandemie. Mezi důvody současného pádu se řadí obavy z recese v USA, houstnoucí bezpečnostní situace na Blízkém východě a neefektivita firem zapojených v AI sektoru.

Mělo to být klidné léto. Jako každé jiné. Letní měsíce jsou na Wall Street obyčejně poklidným obdobím, během kterého se toho na trzích příliš neděje. Ne tak letos, kdy trhy zažívají obrovskou paniku a výprodej. Americký index S&P 500, který sdružuje pět set nejhodnotnějších společností USA, ztrácí už celý poslední měsíc, situace se ale v pátek znovu zásadně zhoršila a pak opět v pondělí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Situace v Libanonu eskaluje. Hrozí „totální válka“, podle Blinkena nastane během několika hodin

V červených číslech se utápějí také evropské trhy a masivně vykrvácel rovněž japonský index, který si prošel nejhorším propadem od osmdesátých let minulého století.

Proč trhy padají?

Důvodů je podle listu The New York Times hned několik. Hlavním katalyzátorem strachu jsou náznaky, že Spojené státy směřují do recese. A na údaje o finanční výkonnosti a zaměstnanosti USA jsou trhy tradičně mimořádně citlivé.

„Poklesy následovaly po páteční zprávě o zaměstnanosti v USA, která ukázala, že v červenci se výrazně zpomalilo přijímání nových zaměstnanců a nezaměstnanost vzrostla na nejvyšší úroveň za téměř tři roky. To prohloubilo obavy, že největší světová ekonomika klopýtá a že Federální rezervní systém (americká centrální banka, pozn. redakce) možná příliš dlouho otálel se snížením úrokových sazeb,“ uvedl web.

Další experti pak dávají současné propady do souvislosti s umělou inteligencí. Když na konci roku 2022 propukla AI mánie, tato dvojice písmen začala firmám vydělávat miliardy. Nejvíce na boomu vyrostla americká společnost Nvidia zabývající se prodejem čipů, které rozvoj sektoru umělé inteligence pohání.

Jenže některé společnosti sice o AI básnily, ale reálně nástroje umělé inteligence nepromítly do efektivity práce. A to zřejmě investory vyděsilo. Začali se bát, že jsou uprostřed AI bubliny. Něco podobného se totiž už v minulosti stalo – na přelomu milénia nejprve prudce vyrostly a posléze zkolabovaly internetové firmy. Šlo o krizi známou jako dot-com bubble.

Další války a konflikty

Třetí proměnnou na trzích je pak napjatá geopolitická situace. Strach z rozšíření konfliktu na Blízkém východě v posledních hodinách významně roste. Trhy mají strach zejména z války mezi Izraelem a Íránem, z níž by se mohl rázem stát globální konflikt.

Klidu trhům nepřidává ani vyostřená situace ve Velké Británii, kde se rozhořely pouliční potyčky mezi tamními muslimy a jejich odpůrci. Násilné protesty vypukly poté, co sedmnáctiletý mladík, který se podle policie narodil v Británii, pobodal v Southportu několik dětí. Upozornila na to agentura Reuters.

„Občanská válka je nevyhnutelná,“ napsal na síti X nejbohatší muž světa Elon Musk a schytal za to kritiku z Downing Street.

A trhy si přejí, aby neměl pravdu.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Minimální mzda má narůst na 47 procent průměrné. Senát schválil novelu zákoníku práce

Tagy: