Generál popsal tři scénáře ukrajinského protiútoku. Ruské letectvo označil za neschopné

Americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling pro CNN nastínil průběh blízkých ukrajinských operací. Podle něj se armáda Kyjeva letos soustředí na osvobozování území na Donbasu a kolem Záporoží. Hertling ale neočekává, že by ještě tento rok Ukrajinci zvítězili nebo že by brzy osvobodili Krym.

Dokáže některá ze stran letos dotáhnout válku do vítězného konce? Generálporučík ve výslužbě Mark Hertling, který v minulosti velel americké armádě v Evropě, si to nemyslí. Ukrajince podle něj čekají ještě dlouhé měsíce válčení, pokud chtějí Rusy ze své země vyhnat.

„Tento rok na Ukrajině podle mého názoru neuvidíme vítězství Kyjeva. Určitě si ale myslím, že ukrajinské jednotky jsou s novým vybavením schopné – pokud se jim podaří zajistit dodávky – osvobodit území na Donbasu i na jihovýchodě Ukrajiny,“ řekl Hertling v rozhovoru pro americkou CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovensko vystaví stopku obilí z Ukrajiny. Podobně už postupovaly Polsko a Maďarsko

„Teď úplně nemyslím Krym, ten bych do této kategorie nezařadil. Spíše regiony jako Záporoží a další blízké oblasti na jihovýchodě země,“ doplnil.

Generálporučík ve výslužbě se domnívá, že pokud chtějí Ukrajinci osvobodit větší kus území, muselo by se stát něco nečekaného. „Pokud neuvidíme totální selhání ruské armády, tak se to nestane. Pokud úplně selžou, může Ukrajina postoupit ještě dál. Pro Ukrajince ale bude protiofenziva mnohem složitější poziční boj, než jaký prováděli poslední rok,“ myslí si Hertling.

Patálie ruského letectva

Hertling v rozhovoru pro CNN také probral poslední dobou hojně diskutované téma – boj o vzdušný prostor. Ani po roce války totiž žádná ze stran nebe neovládá, což není při podobných konfliktech úplně typické. Ukrajincům brání ve vzdušných úderech především nedostatek stíhaček, Rusům zase chybí zkušenosti.

„Důvod, proč nenasazují letectvo, je jednoduchý – nemohou. Rusové neustále selhávají v pokusech stabilizovat frontu a zajistit ji letecky, proto ostřelují Ukrajince zdálky. Zčásti je to zásluha ukrajinské protivzdušné obrany, ale největší podíl má na tom fakt, že ruské letectvo je zkrátka neschopné,“ uzavřel Hertling.

Tři varianty útoku

Ukrajinská armáda má podle vojenských odborníků každou chvíli zahájit plošnou protiofenzivu. Kyjev ale úzkostlivě střeží informaci, jakým směrem úder povede. Ve hře jsou nadále nejméně tři varianty. A ani Rusové podle expertů netuší, jakou z nich si Ukrajina vybere.

  • První varianta útoku je možná až příliš očividná. A právě proto si ji Ukrajinci mohou zvolit. V posledních dnech přibývá spekulací, že by se Kyjev mohl pokusit prorazit v oblasti Bachmutu, o který svádí s Rusy několikaměsíční bitvu. Tedy v místě, na které je v současnosti upřená největší pozornost.
  • Druhou variantou je útok směrem na Melitopol. Ruská armáda toto město obsadila už v prvním týdnu války. Ukrajinci by se v tomto scénáři mohli pokusit prorazit ze Záporoží až k Melitopolu a následně dále na jih k pobřeží Azovského moře. Kyjevské jednotky by v takovém případě rozbily ruský pozemní most a odřízly by nepřátelské vojáky na Krymu od těch na Donbasu.
  • Třetí variantou je pak vedení operace od Chersonu, kde loni ukrajinská protiofenziva skončila. V takovém případě by se mohli Ukrajinci teoreticky pokusit mimo jiné o výpad na Krym.

Tagy:
Ukrajina Krym letectvo Rusko Donbas Záporoží protiofenzíva Mark Hertling