KLDR si na Ukrajině dělá reklamu. Příklonem k Rusku chce odstřihnout Čínu, píše CNN

Během války na Ukrajině dochází k překotnému sbližování Ruska a KLDR. Severní Korea dostává kapitál, Moskva zase potřebné rakety. Podle analýzy americké CNN se KLDR snaží připoutáním k Rusku dostat z dosahu vlivu Číny. Což má umožnit například pokrok v jaderném programu.

Dříve latentní spojenecké duo Rusko a Severní Korea se během války na Ukrajině proměnilo v otevřené společníky. KLDR dodává Rusku dělostřeleckou munici i balistické rakety krátkého doletu, které Moskva v posledních týdnech využila ve válce. Vedle toho se už v úvodu konfliktu na Ukrajině spekulovalo o tom, že Severní Korea pošle Rusku vlastní vojáky. To se ale nikdy nepotvrdilo.

Rusku každopádně dochází zásoby munice a vedle Íránu se obrací právě na režim Kim Čong-una. Americká CNN ale upozornila, že nejde o žádný jednostranný obchod. Výměnou za zbraně do Severní Koreje proudí ruský kapitál, zdroje a technologie.

Analýzy americké televize uvádí, že KLDR se díky spojenectví s Ruskem snaží zmizet z radaru Číny, protože se bojí, že ji Peking finančně a kulturně pohltí. Současný vývoj událostí zase pro změnu nahání strach Spojeným státům, a to především kvůli severokorejskému jadernému programu.

„Američtí představitelé se obávají, že pokud Severní Korea dokáže využít těsnějších vztahů s Ruskem k oslabení vlivu Číny, mohlo by to odstranit důležitou ruční brzdu jaderného testovacího programu Pchjongjangu,“ napsala CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Diktátor Kim Čong-un měl čtyřicátiny. Okázalá oslava se ale nekonala, spekuluje se o důvodech

„Myslím, že Kim neustále hledá nějakou výhodu,“ potvrdil pro televizi zdroj z americké vlády.

Někteří experti se domnívají, že izolovaná Severní Korea si na Ukrajině vylepšuje image, protože se Rusko musí spoléhat na její zbraně. Což by mohlo údajně motivovat další státy, aby začaly od KLDR nakupovat munici.

„Jedná se o důvěryhodné bojové nástroje. Pokud by se Severní Koreji podařilo je prodat, umožnilo by jí to vyrábět další a pomáhat při jejich domácím nasazení. Samozřejmě by to mělo efekt sněhové koule, která by na sebe nabalovala další zákazníky,“ myslí si Sydney Seiler, někdejší národní zpravodajský důstojník pro Severní Koreu v Národní zpravodajské radě.

Kvalita severokorejských zbraní je ale sporná. V polovině ledna se objevila zpráva, že sami Rusové si údajně stěžují, že jsou dělostřelecké granáty z KLDR nekvalitní a je obtížné s nimi trefit cíl.

„Íránské granáty zanechávají po odpalu stopy sazí, takže je třeba vždycky vyčistit úderník, ale létají velmi dobře. Ty severokorejské míjejí své cíle, protože náplň střelného prachu neodpovídá uvedeným hodnotám,“ uvedl Moscow Times s odkazem na telegramový kanál Portfolio generálního štábu, který má desítky tisíc odběratelů.

Navzdory častým raketovým testům a zbrojení Ruska se vojenští odborníci nedomnívají, že by se Severní Korea sama chystala do války se svým jižním sousedem. Podle Seilera ale přichází doba většího napětí a provokací.

„Jejich stále častější a neustálé provádění raketových testů je podle mého názoru to, co nás nejvíce znepokojuje. Obávám se, že chybné rakety mohou zasáhnout obydlenou oblast. I kdyby to nebylo úmyslné, je to akce, která by mohla mít ničivé následky,“ uzavřel pro CNN zdroj z amerického ministerstva obrany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský útok na Charkov

Tagy: