Koalice si sama omezila prostor v přerozdělování, míní Zlámalová. Na platy profesorů není

Ekonomická novinářka Lenka Zlámalová

Financování vysokých škol v Česku

Někteří učitelé humanitních oborů na vysokých školách nedosáhnou ani na průměrný plat učitele základní školy. Slíbených 130 procent průměrné mzdy se totiž týká pouze učitelů základních a středních škol. Univerzity dostávají peníze paušálně a pak je rozdělují. Vysoké školy tak často kvůli nízkým platům přicházejí o učitele. Komentátorka webu Echo24 Lenka Zlámalová ale podotkla, že pětikoalice má ohledně přerozdělování financí velmi malý manévrovací prostor.

Jana Jedličková opustila akademickou půdu, i když v nové práci začala od nuly. Platově si totiž polepšila. „Na bývalém pracovišti jsem působila nějakých deset let. Měla jsem poměrně slibný kariérní vývoj a moje mzda byla asi o 10 tisíc menší než teď,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co potřebuje česká ekonomika? Podle Zajíčka je klíčová energetika a dopravní infrastruktura

Jednou z nejhorších je finanční situace vyučujících na filozofických fakultách. Třeba tu olomouckou opustí každý týden jeden zaměstnanec. „Kolegové odcházejí do středního školství a do soukromého sektoru,“ sdělil CNN Prima NEWS vedoucí katedry asijských studií František Kratochvíl.

V úterý se proto sešli zástupci vysokých školy a odbory, aby ministrovi školství vysvětlili, kam se vysoké školy finančně propadají. „Uvnitř některých univerzit existují obrovské platové rozdíly mezi jednotlivými fakultami. A to už je něco, kde odpovědnost nesou rektoři a akademické senáty,“ řekl k tomu ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který slibuje, že rozpočet resortu na příští rok školství neklesne.

Podle komentátorky webu Echo24 Lenky Zlámalové má koalice v přerozdělování financí velmi malý manévrovací prostor. „Koalice si ho sama omezila tím, že průměrný plat učitele v základním a středním školství musí dosáhnout 130 procent průměrné mzdy v zemi. Pokud správně počítám, je to kolem 50 tisíc korun. Zároveň mají jít dvě procenta výkonu ekonomiky na obranu. Tím přibývá povinných výdajů, jakými jsou už penze a sociální dávky,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: