PŘEHLEDNĚ: O kolik si přilepšíte po zrušení superhrubé mzdy? A kdo to zaplatí?

Zrušení superhrubé mzdy na jednu stranu sice znamená, že lidem zůstane o pár tisícovek víc na výplatách, ale stát se tím zadluží o další desítky miliard. Kritici varují, že to jednou zaplatí právě děti těch, kteří si dnes přilepší. O kolik peněz víc vám na výplatách zůstane? Připravili jsme pro vás přehlednou tabulku.

Ke zrušení superhrubé mzdy v rámci tzv. daňového balíčku dochází po 13 letech od jejího zavedení Topolánkovou vládou. Kuriózní bylo i samotné hlasování o zrušení, ke kterému se poslanci dostali po celodenním čtvrtečním jednání až v pátek v brzkých ranních hodinách. Navíc zrušení nepodpořila vláda jako celek, ale pouze ANO, které našlo podporu v řadách poslanců ODS a SPD. Tedy v opozici, která Babišovu vláda téměř neustále kritizuje.

Ve skutečnosti to tak pro lidi znamená jediné. Zůstane jim víc peněz z výplaty. Lidé s průměrnou mzdou si tak polepší zhruba o 2,5 tisíce korun měsíčně. A to nejen díky zrušení superhrubé mzdy, ale i zvýšením slevy na poplatníka.

Příjem nad 140 tisíc hrubého bude daněn 23procentní sazbou, ale i tito lidé nějaké peníze ušetří. Podle dřívějších výpočtů think-tanku IDEA více než 40 tisíc ročně.

Zvýšení slevy na poplatníka

Vracíme se tak k praxi před rokem 2008, kdy daňový základ tvořila jen hrubá mzda. Z dosud platné úpravy si ale ponecháme sazby 15 a 23 procent, což znamená, že většina Čechů na daních ušetří.

Tím ale výčet veškerých úspor nekončí. Poslanci totiž dali zelenou také pirátskému návrhu na zvýšení daňové slevy na poplatníka, která tak vzroste o necelých 800 korun měsíčně. V konečném zúčtování by se tak čistá průměrná měsíční mzda měla zvýšit přibližně o 2 500 korun. Kdo pobírá 50 tisíc hrubého, ušetří celkově už více než tři tisíce měsíčně, tedy přes 36 tisíc za rok.

Bonus pro rodiny

Další schválenou změnu uvítají rodiny s dětmi. Poslanci totiž schválili návrh lidoveckého předsedy Mariana Jurečky, podle kterého se ruší strop na daňový bonus. Na ten mají nárok poplatníci, kteří se díky slevám na vyživované děti dostanou do „záporné“ daňové povinnosti. V takovém případě jim stát vyplácel takzvaný daňový bonus. Nejvýše ale bylo možné dosud od státu získat 60 300 korun za rok. Tato hranice ale od příštího roku padne.

Stravenkový paušál a lacinější nafta

Dolní komora českého Parlamentu dala zelenou také stravenkovému paušálu. Znamená to, že zaměstnanci mohou místo kuponů na jídlo dostávat od zaměstnavatelů příspěvek na stravu rovnou v penězích. Stravenky se sice neruší, ale dá se předpokládat, že jejich obliba rapidně poklesne. Za stravenky se totiž nedalo koupit cokoli, ale zpravidla pouze potraviny. Stravenkový paušál dosáhne až 1 500 korun měsíčně podle počtu odpracovaných dní.

Ve hře byla rovněž změna u zdanění hazardu. Poslanci hlasovali o několika návrzích. Nejvyšší skok by znamenal návrh Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který chtěl zvýšit loterní sektorovou daň ze současných 35 na 55 procent. Žádný z návrhů nakonec neprošel. Ruku naopak poslanci zvedli pro snížení spotřební daně u nafty, a to o korunu na litr. Zdanění benzínu se nemění.

Co na to Senát a prezident?

Daňový balíček nyní poputuje k posouzení senátorům. Vzhledem k tomu, že ekonomové jeho finální podobu vesměs kritizují, je otázkou, zda nebude vrácen zpět do Poslanecké sněmovny. Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová totiž tak radikální snížení daní označila za „rozvrat veřejných financí v přímém přenosu“. Podle ní se zejména kvůli souběhu zrušení supehrubé mzdy zvýšení daňových slev na poplatníka může zvýšit schodek státního rozpočtu v příštím roce až k 500 miliardám korun. „Výrazně naroste obsluha našeho dluhu a bude hrozit zhoršení úvěrového ratingu České republiky,“ řekla CNN Prima NEWS.

Daňový balíček navíc neobsahuje časové ohraničení platnosti zrušení superhrubé mzdy, jak o něm hovořil prezident republiky Miloš Zeman. Prezident totiž chtěl, aby zrušení superhrubé mzdy platilo pouze dva roky, tedy v letech 2021 a 2022. Je tedy možné, že pokud balíček nedozná v tomto smyslu dalších úprav, nakonec jej zákonodárcům vrátí právě Zeman.

Tagy: