KOMENTÁŘ: Europartyzáni ze STAN šťastně ustoupili do předem připravených pozic

Zleva: ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS)

360° (37)

Pětikoalice zasedla a následně se usnesla, že v zájmu zachování vládních křesel a naděje na zázrak v podobě obnovení ekonomického růstu a tím pádem růstu preferencí neudělá nic. Koza zůstala celá, vlk se nažral a spokojený ministr pro evropské záležitosti Dvořák má svého zmocněnce, kterému jen bude říkat poradce. Bylo by lehké vydat se na pole satiry, podstata je ale ze žánru realismu.

Hnutí STAN si najalo nové marketingové poradce, kteří kupříkladu udělali z paní Čaputové prezidentku Čaputovou na Slovensku. Ať už má kdokoliv jakékoliv politické preference, před dobrou prací je potřeba smeknout. Nejen pětikoaliční vrabci si štěbetají, že za dva miliony korun měsíčně dostali za úkol udělat z Rakušanova hnutí umazaného aférami typu Polčák, Farský, Dozimetr stranu volitelnou.

ČTĚTE TAKÉ: Nejvážnější konflikt vlády? Fialovi došla se STAN trpělivost, Rakušan je problém, říká expert

Politický marketér, který má za úkol dostat nahoru stranu nebo jednotlivce, se stará o výtlak a výkon, hraje šachy ve velkém. Logickou úvahou mu jistě dojde, že dostat nahoru se dá jen tak, že se jeho svěřenci vyšplhají po zádech svých koaličních partnerů, protože ve vodách kritických k stávající rekordně neoblíbené vládě to ani jinak nejde. Pud sebezáchovy je v tomto ohledu střednědobě důležitější oproti momentální výhodě vládních křesel a prebend. Notabene, když bez 33 poslanců STAN by se vláda poroučela a při stávajících preferencích by se už dívala na vládní křesla jen z dálky. V případě TOP 09 a KDU-ČSL by to pravděpodobně platilo i o poslaneckých lavicích.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Dalo se logicky očekávat, že premiér Fiala nevyslyší rady bývalých premiérů i prostý selský rozum, nebouchne do stolu, neudělá se silným a v zájmu zachování vlády doufající, že se stane alespoň malý úspěch, nalezne kompromis. Předseda ODS se touto schopností sám pyšní, ostatní členové vlády ji v uplynulých letech potvrzují. STAN tedy nejdříve dal najevo Rakušanovým videem, že ve vládě je jen tak trochu, našel odvahu vystoupit z řady povinného optimismu a slovy Miroslava Kalouska „vládní propagandy dělající z černé zdi bílou“ a teď svým voličům ukázal, že za euro starostenští snad i život položí v partyzánském boji uvnitř nepřející vlády.

Je příznačné, že dohodovací a smírčí řízení pětikoalice svolala TOP 09. Mrzí ji, že na to nepřišla sama, obzvláště, když se neustále potácí nad propastí vypadnutí z Poslanecké sněmovny. Lidovci kritikou nešetřili, jelikož jsou na tom ještě hůř. Tým předsedy Jurečky může jen přemýšlet, jak je možné, že STAN, který je v porovnání s dlouhou dobou existence KDU-ČSL politické nedochůdče, lidovce předběhl v sebezáchovné misi. Piráti charakteristicky rovnou přispěchali s tím, že už jim nestačí tři ministři na čtyři poslance, ale ODS jim slovy poslance Michálka dluží „najmenování“ lidí, například do Státního fondu dopravní infrastruktury, kde tečou miliardy na dopravní stavby.

STAN je spokojený, ostatní mají o čem přemýšlet, vládní sesle drží. Přitom podstatou sporu je nesmysl. Veřejná debata probíhá o euru tak jako tak v intencích, kam patří. Nijak nás měna eurozóny netrápí, protože se na ni díváme z dálky. Její přijmutí je momentálně ekonomické a politické sci-fi. Držme se ale realismu a k debatě přispějme výkopem. Hned první maastrichtské kritérium neplníme, protože o maximální roční inflaci do 1,5 procenta v porovnání se třemi zeměmi s nejnižší inflací se nám může jen zdát. Při odchodu vlády ANO a ČSSD byla inflace za rok 2021 3,8 procenta podle ČSÚ. Tehdejší opozice, nynější vláda, křičela, že je to Babišova drahota. V kontrastu k tomu jsme teď zažili dva roky Fialovy láce v podobě dvouciferné inflace. Eurozóna má strukturální problém, protože je to monetární, nikoliv fiskální unie. Náklady na společnou měnu tudíž nesou všichni, přebytky se ale nesdílí.

V historce se zmocněncem – poradcem ministra Dvořáka ale o fakta nejde. Preference hrají prim. STAN má praxi v šplhání se po zádech jiných a osvědčené evidentně měnit nemíní.

Tagy: