KOMENTÁŘ: Špíny, svině, kádrováci a začátek konce demokracie

Otakar Foltýn

Otakar Foltýn čelí kritice

Představme si jednoduchou situaci. Do společnosti na zahradu se dostaví nový neznámý člověk, kterého poslal správce domu a řekne: „Přišel jsem vám všem vysvětlit, jak to je. Kdo si opováží debatovat, kritizovat a pochybovat, je předem odhalený rozvraceč, a část z vás jsou svině, s těmi se bavit vůbec nebudu.“ Dotyčný by si asi popularitu a důvěru přítomných nezískal.

V takové situaci je vládní koordinátor pro strategickou komunikaci Otakar Foltýn. Doposud široké veřejnosti neznámý voják z povolání. Za úkol má komunikovat základní hodnotová témata státu jednoduše a srozumitelně. Začal varováním, že kdo ho nazve cenzorem nebo snad jen vysloví podezření, je ruský kolaborant, pokračuje označením části spoluobčanů za „svině a zombíky“.

ČTĚTE TAKÉ: Jsem svi*ě, pane Foltýne? ptala se Konečná. Zdechovský neváhal s ostrou odpovědí

Jana Zahradila coby člena ODS rozhodnutí kabinetu nasadit Foltýna uráží kvůli „pocitu vládních úředníků a byrokratů, že musí vysvětlovat hloupým občanům, co si mají myslet“. Zahradil položil zásadní otázku: „Co to je za signál? Proč to má dělat, s prominutím, lampasák?“

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Představitel tradiční levice Vladimír Špidla byl v reakci mírnější, i tak je jasné, co si o vládním koordinátorovi myslí. Podle bývalého šéfa vlády a sociální demokracie „Foltýnovi náleží svoboda slova, i když říká hlouposti“. Když se představitelé opačných politických směrů, které určily první čtvrtstoletí samostatného státu, shodnou, je třeba zpozornět.

Foltýnova argumentační finesa, že cenzorem být nemůže, protože cenzura je v České republice zakázaná, je k smíchu. Neexistuje snad kriminalita, když jsou kriminální činy zakázány? Holt, komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Odpovědnost ve finále stejně padá na vládu Petra Fialy, na celou pětikoalici. Když už tedy nepotřebnou propagandistickou funkci zřídila, mohla vybrat člověka, který dokáže pracovat s odstíny šedi běžnými v životě lidském i v dějinách národů a států. Někoho, kdo rozumí psychologii včetně té sociální, kdo místo roztleskávání davové hysterie dokáže jemně a vlídně argumentovat s pochopením a tolerancí i k jiným názorům.

VIDEO: Proruská špíno, pustila se Gregorová do Dostála. Ukrajinské uprchlíky spojoval s neonacisty

Kritické myšlení vs. diktatura

Zdálo se, že po období ohraničeném začátkem migrační krize a koncem covidu není možné hlouběji klesnout v schematickém nálepkování celých skupin obyvatel. Jenže je. Nazývat část lidí sviněmi a další (mnohem větší) kolaboranty, je nové dno. Navíc jsou to voliči a daňoví poplatníci, kteří platí Foltýna, jeho lidi, i osoby, které Foltýna dosadily v čele s prezidentem Pavlem. Foltýn v tom ale není sám.

Politici typu Jana Farského (STAN) a Markéty Gregorové (Piráti) také předvedli svá extempore. První alespoň kultivovaně z hlediska formy, ovšem nekultivovaně z hlediska obsahu chtěl po moderátorovi, aby přerušoval jeho spoludebatérku Kateřinu Konečnou (Stačilo!). Jako by snad neměl argumenty. Podobně moderátora nabádala Gregorová, jíž se nelíbily názory dalšího z europoslanců za Stačilo! Ondřeje Dostála a následně ho nazvala „proruskou špínou“. Do vysílání CNN Prima NEWS zveme všechny relevantní politiky – kromě všech zástupců vládní pětikoalice i představitele významných opozičních stran. Je na divácích, aby si udělali obrázek sami.

Ve chvíli, kdy se začneme kádrovat mezi sebou, vyhrají všichni diktátoři světa bez jediného výstřelu. Svoboda slova a demokracie patří všem, nikdo nemá být kvůli svým názorům schematicky urážen. Otevřít mysl jiným názorům je poučné. Pozice morálního sebeuspokojení jediné pravdy je v přímém protikladu k živoucí demokracii a svobodě slova. Vede jen k nedostatku sebereflexe, kritického myšlení a způsobuje radikalizující se protitlak.

VIDEO: Konečná dělá vše, aby vyhrálo Rusko, řekl Farský. Prodlužujete konflikt, odvětila politička

Tagy: