Nová vláda bude zřejmě zbabělejší než stará. Ta je odvážná až v demisi, říká komentátor

Premiér a předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci koalice SPOLU

Partie PLUS (1205)

Budoucí vláda vypadá, že bude ještě zbabělejší než ta stará, obává se komentátor Martin Schmarcz. Podle něj je kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) odvážný až v demisi, řekl to v pořadu Partie PLUS televize CNN Prima NEWS. Podle politologa Josefa Mlejnka by nová vláda měla představit plán, jak bude bojovat s covidem.

„Budoucí vláda vypadá, že bude ještě zbabělejší než ta stará. Ta začíná být odvážná až v demisi. Tak už to chodí, že když jste v demisi, tak děláte správné věci, protože už vám o nic nejde,“ prohlásil Martin Schmarcz, komentátor webu Info.cz.

Narážel tak na současná pandemická opatření, která zvýhodňují očkované a ty, kteří nemoc prodělali. Před volbami se k takovým krokům neměla. Schmarcz ale také poukázal na spory ohledně povinného očkování. Babišova vláda chce povinné očkování pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, policisty, vojáky, celníky nebo vězeňskou službu a rovněž pro lidi nad 60 let. Vyhláška by měla platit od 1. března 2022.

Nastupující vláda Petra Fialy ale podle kandidáta na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zruší paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti COVID-19 pro lidi nad 60 let. Pokud profesní organizace budou požadovat, aby v jejich oblasti bylo očkování povinné, Fialova vláda je prý vyslyší.

I přes tyto neshody ale vystoupili designovaný premiér Petr Fiala (ODS) a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v úterý na společné tiskové konferenci a vyzvali k dobrovolnému očkování. „To, že je situace mezi oběma vládami špatná, víme. Že premiéři vystoupili společně, považuji za maximum možného a je dobře, že vystoupili. Ale zbytek vůbec nefunguje, spíše si dělají naschvály,“ zhodnotil komentátor, který má blízko ke KDU-ČSL, kde je poradcem.

Budoucí vládní politici v říjnu nepřistáli z Marsu

S ním v pořadu souhlasil i politolog Josef Mlejnek. „Vidím to podobně. Po celou dobu, co čelíme pandemii, mě nejvíce zneklidňuje skutečnost, jak moc zpolitizovaný je přístup v situaci, kdy jsou zapotřebí rázná a nepopulární opatření. Politici většinou propagují něco, od čeho očekávají přízeň voličů. Tím voliče hladí po srsti a ne proti,“ kroutil hlavou.

Připomněl, že strany, které nastupují k moci, vládu dříve kritizovaly za to, že zavádí příliš přísná opatření. Když se epidemie zhoršila, podle pětikoalice byla opatření zase příliš slabá. „Ale politická účelovost u všech stran byla a je obrovská. Považuji to celkově za velké selhání české politické reprezentace jako takové,“ upozornil.

Nově nastupující vláda má tradičně nepsaných 100 dnů hájení na to, aby se ve vedení státu mohla rozkoukat. Podle politologa na to ale koalice Spolu a PirSTAN v pandemii nebude mít nárok. „Pokud jde o pandemii, žádných 100 dnů hájení neplatí, ani den tady nemůže platit. Je třeba s epidemií bojovat,“ podotkl.

Budoucí vláda by podle něj měla představit plán, jak bude s covidem bojovat. „Pandemie tu zuří už dlouho a budoucí vládní politici přeci v říjnu nepřistáli z Marsu. Už jako opoziční politici se k epidemii nějak vyjadřovali a celou dobu tvrdili, že oni mají lepší přístup, lepší řešení, že vláda je chaotická, špatně komunikuje s občany,“ zdůraznil Mlejnek.

Nastupující kabinet se však hájí tím, že nemá přístup ke všem datům, takže nemůže pracovat tak, jako by v úřadě už byl. Své řešení epidemie komunikuje prostřednictvím AntiCovid týmu. Konkrétní opatření, jaká budou platit za nové vlády, ale zatím koalice nezveřejnila.

Tagy: