Politolog Pehe: Vítězstvím pětikoalice ve volbách Česko předběhlo Slováky

Pět stran, které chtějí vytvořit vládu.

Jiří Pehe o vztahu Čechů se Slováky

Česko si připomíná 103. výročí od vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918. Politolog Jiří Pehe ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS kromě vývoje vztahů mezi Čechy a Slováky také hodnotil, jak se k tomuto státnímu svátku v obou zemích přistupuje.

V Česku se během 28. října tradičně konají akce na pražském Vítkově nebo u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Češi tak vzpomínají na vznik samostatného Československa v roce 1918 a často také vyzdvihují ideály první republiky.

Na Slovensku je přístup k tomuto státnímu svátku poněkud chladnější. „Československo bylo více pro Čechy než Slováky. Ti 28. října ani neslaví, připomínají si spíš vznik jejich republiky,“ řekl Jiří Pehe ve vysílání CNN Prima NEWS.

Slovensko 28. října oficiálně jako státní svátek sice má, avšak na rozdíl od jiných významných dnů v zemi pod Tatrami zůstává pracovním dnem. Jak zmínil Pehe, Slovensko upřednostňuje 1. ledna roku 1993, kdy se Československo rozdělilo.

Pehe také zhodnotil vztahy Čechů a Slováků po rozpadu i vývoj obou tehdy nově vzniklých republik. „V prvních několika letech bylo Česko vzorným příkladem Západu. Pomohlo také Slovensku do NATO. Slováci udělali krok dopředu až po odpadu Vladimíra Mečiara v roce 1998,“ řekl. Poté si neodpustil poznámku k českým sněmovním volbám: „Vítězstvím pětikoalice Česko předběhlo Slováky.“

Podle Peheho vítězství dané sněmovní většinou koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty ve volbách symbolizuje konec postkomunistického dědictví a politického populismu. „Na Slovensku je rovněž demokratická vláda. Je ale složená z nových populistických stran,“ dodal.

Tagy: