Komentátoři: Z Babiše tatíček Masaryk nebude. Zůstane sám sebou, společnost ale nespojí

Andrej Babiš (ANO) okomentoval své rozhodnutí kandidovat na prezidenta. (31. října 2022)

Při oficiálním oznámení vstupu do boje o Hrad expremiér Andrej Babiš (ANO) prohlašoval, že chce být prezidentem všech a vést pozitivní kampaň. Političtí komentátoři Miroslav Korecký a Ondřej Leinert se však shodují, že se Babiš starých zvyků nezbaví. Doplnili, že společnost šéf hnutí ANO nesjednotí.

„Nemyslím si, že bude Babiš vystupovat jako společenský svorník. Když jsem byl v den oznámení kandidatury v jeho štábu, tak tomu nevěřili ani jeho kolegové. Alena Schillerová například uvedla, že Babišovi kladla na srdce, aby byl sám sebou. Když to tak zůstane, tak z něj nebude tatíček Masaryk,“ podotkl Leinert z Hospodářských novin.

Zároveň ale připomněl, že ani první prezident Československa nebyl takový, jakým ho propaganda vytvořila. „Babiš se bude snažit působit klidněji. Věřím tomu, že pronikne do druhého kola, kde nakonec bude svého oponenta očerňovat. Zůstane sám sebou,“ pokračoval.

Komentátor MF Dnes Korecký doplnil, že žádný kandidát nepřichází se slibem, že chce zemi rozdělit. „To by byl sebevražedný vstup do kampaně. Babiš do české politiky přišel s tím, že ji hned rozděloval, stejně jako společnost. V nové roli se však bude snažit překonávat sám sebe. Umí střídat role. Když je s lidmi na náměstí, tak se baví. Z tohoto pohledu mu bude role sedět, ale pro to, aby společnost spojil, nemá osobnostní vybavení,“ mínil.

Babiš nechce opakovat chyby

Oba komentátoři se následně shodli, že Babišovým politickým protivníkem bude nadále především vláda. „Navazuje na kampaň loňských voleb, kdy byla jeho nepřítelem. Bude to považovat za bitvu dvou bloků – opozičního a vládního. Je to nejsnadnější role – útočit na vládu a její preferované kandidáty,“ dodal Korecký.

Podle Leinerta je logické, že se Babiš hodlá vůči vládě vymezovat. „Když si najde jednoho protikandidáta, tak může opakovat své chyby z voleb do Poslanecké sněmovny. Za soupeře si vybral Piráty a utekla mu koalice Spolu. Bude chtít pojmout vše více do široka,“ uzavřel.

Co mohou republice podle komentátorů přinést další kandidáti v boji o Hrad? A koho podpoří končící prezident Miloš Zeman? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
Československo Tomáš Garrigue Masaryk Andrej Babiš Miloš Zeman Alena Schillerová kandidát volby komentátor Česká pirátská strana Pražský hrad ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 vláda kandidatura Miroslav Korecký Ondřej Leinert Poslanecká sněmovna ČR