Komunisté ani ČSSD se už znovu do Sněmovny dostat nemusí, řekl komentátor Kubičko

Komentátor Radko Kubičko

Ve čtvrtek Poslanecká sněmovna odhlasovala prodloužení nouzového stavu do 12. prosince. Návrh podali komunisté. Změní se tím postavení strany? A jak by mohlo její působení ve Sněmovně vypadat v budoucnu? Na tyto a další otázky v pořadu 360° Pavlíny Wolfové odpovídal komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko.

Podle Kubička jsou vláda i opozice velmi roztříštěné a nejednotné. Hnutí ANO není kompaktní  politickou stranou uvedl s tím, že mnoho ministrů bylo a je nestraníky. „Když vidíme diskuzi mezi vládními představiteli, člověk by řekl, že je normální že se diskutuje. Na straně druhé vláda, a zejména ta jedna politická strana, by měla mít nějakou jednotnou politiku,“ vysvětlil komentátor.

„Totéž vidíme i v opozici. Když vláda mluvila o nějakém zpřísňování, tak ji opozice kritizovala, že chce příliš zpřísňovat, když je vývoj čísel dobrý. Když teď jsou čísla ne tak pozitivní, tak zase kritizuje, že opatření jsou málo razantní,“ dodal Kubičko s tím, že každá země nyní koronavirovou situaci složitě řeší.

Sněmovna bez KSČM i ČSSD?

Komunisté nyní sehrávají poměrně důležitou roli. Během rozhovoru padla otázka, jak bude „příběh komunistické tolerance“ této vlády pokračovat. „Já si myslím, že oni se na to jednou dali, zvolili docela podivnou taktiku jako radikální levicová strana. Podporují stranu, kterou vede miliardář, člověk, proti kterému by měli vystupovat. Jestliže to jednou udělali, tak to budou muset dohnat do trpkého konce. Obávám se, že to bude znamenat jejich vypadnutí z Poslanecké sněmovny,“ řekl Kubičko.

Stejný osud by mohl čekat i ČSSD. Minimálně by obě strany mohly mít problém se do Sněmovny znovu dostat, míní Kubičko. „I pro sociální demokracii je podpora hnutí ANO, a zejména Andeje Babiše, jak je vidět, velice problematická. Říkám, nechci prognózovat nějak příliš, ale většinou se shodujeme na tom, že obě strany jsou ve velmi delikátním postavení a že jim nezbude nakonec nic jiného, než do voleb ve vládě vydržet a podporovat vládní kroky i v otázce epidemie,“ dodal na závěr komentátor.

Tagy: