Revoluce v boji s covidem. Nový lék může všechno změnit, nešetří nadšením odborníci

Lék na covid paxlovid

Rozhovor s Jiřím Černým a Václavem Hořejším

Lék na covid paxlovid od firmy Pfizer může zásadně změnit situaci, vypadá jako velmi účinné antivirotikum, shodli se pro CNN Prima NEWS odborníci jako je imunolog Václav Hořejší, epidemiologové Roman Prymula a Rastislav Maďar nebo biochemik Jan Konvalinka. Lék je ve formě tablet. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) Česko plánuje nakoupit až 50 tisíc balení. Není však jasné, kdy do Česka dorazí.

„Podle dosavadních informací to vypadá, že paxlovid by mohl být velmi účinný, byla by to velká pomoc. Ale není mi známo, jaké byly pozorovány nepříznivé vlastnosti nebo jestli tam nejsou nějaké kontraindikace, ale i principiálně to vypadá jako velmi účinné antivirotikum, které by možná mohlo úplně zásadně změnit celou situaci,“ řekl v pondělí ve vysílání CNN Prima NEWS imunolog Václav Hořejší.

S tím, že lék může v Česku změnit celou situaci, souhlasí i biochemik Jan Konvalinka. „Inhibitory virové proteázy fungují skvěle proti HIV i hepatitidě C. Odborníci očekávali, že podobná sloučenina bude úspěšná, a výsledky podle toho vypadají,“ napsal optimisticky CNN Prima NEWS Konvalinka.

Podobně mluví i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Ale je třeba ověřit v praktickém použití,“ zdůraznil.

Výhodou antivirových léčiv je způsob podání. Na rozdíl od protilátek, které se podávají jako infuze, jde o tablety. Podle výsledků klinických testů navíc paxlovid snižuje riziko hospitalizace či úmrtí po nákaze koronavirem o 85 až 90 procent.

Účinkuje i proti omikronu

K antivirotikům je optimistický i ministr zdravotnictví Válek. „Existují dvě antivirotika, která účinkují velmi dobře proti jednotlivým mutacím i proti omikronu. Jeden z léků je teď dostupný v České republice, jde o molnupiravir od firmy Merck. Uvažuji, že zvýším nákup s firmou standardním způsobem. Druhý lék je paxlovid od firmy Pfizer. Tento lék je bezesporu užitečný, je to perorální lék (podává se ústně – pozn. red.),“ uvedl ve středu po tiskové konferenci vlády ministr.

Podle imunologa Hořejšího by se lék měl nasadit hned na začátku infekce. „Už vlastně trošku preventivně. Pak by to zásadně zbrzdilo rozvoj infekce, protože by to potlačilo množení viru v napadených buňkách,“ vysvětlil odborník, jak by léčivo mělo fungovat.

Imunolog Vojtěch Thon ale varoval, že lék má poměrně složitou toleranci ve smyslu bezpečného použití. „Až lék bude, musí se podávat v nemocnicích, nemůže to být jen tak paušálně. Musíte ho velice dobře dávkovat u správného pacienta. Není to tak, že by někdo přišel a vzal si to jako pilulku a bylo to vyřešeno,“ upozornil pro CNN Prima NEWS. U žen by podle něj navíc mohly nastat i vedlejší účinky, které ale přesněji nespecifikoval.

Nejspíš dorazí pozdě

Optimisticky se k léku staví i epidemiolog Rastislav Maďar. Ten ale zároveň upozornil, že paxlovid bude k dispozici ve větším množství až s odstupem času, kdy už bude hlavní vlna omikronu minulostí.

Není totiž jasné, kdy léčivo do Česka dorazí. Podle Válka resort zdravotnictví čeká jen na to, až smlouvu na dodávku léku schválí americká farmaceutická společnost Pfizer. V pondělí na tiskové konferenci uvedl, že Česko je jednou z prvních zemí, která se v jednáních o dodávce paxlovidu dostala tak daleko.

Česko si podle dřívějšího vyjádření ministra objedná 50 tisíc balení. Podle neformálního příslibu by mělo pak do 30 dní dostat první dodávku, čtvrtinu z celkového počtu v prvním čtvrtletí. Válek původně hovořil o objednávce 100 tisíc dávek za téměř dvě miliardy korun.

Distribuci paxlovidu v Česku bude mít na starost Fakultní nemocnice Brno. „Stoprocentně nejsou problém peníze, jde o zdraví našich občanů. Ale chci mít jistotu, že lék nedostanu v listopadu, ale v březnu. Pokud ze státního rozpočtu máme utratit téměř dvě biliardy, tak pak za lék, který bude užitečný pro občany České republiky nebo alespoň pro velkou část z nich,“ dodal minulou středu Válek.

Na protivirových lécích bude podle odborníků založena zejména léčba pacientů, kteří se nakazí variantou koronaviru omikron. U ní totiž jako prevence před vážným průběhem nefungují v současné době dostupné monoklonální protilátky, ale musí se vyvinout jiné. Kromě paxlovidu už je v Česku také lék molnupiravir od firmy Merck, kterého vláda zřejmě nakoupí ještě víc.

Tagy: