Padlým Rusům na Ukrajině „skončila smlouva“. Pozůstalí dostali dorty a ručníky místo milionů

Vojenské pocty a důstojný pohřeb? Toho se padlým Rusům na Ukrajině dostane jen málokdy. Desítky tisíc rodin se musejí často spokojit s dortem nebo sadou ručníků. Kupříkladu Jevgenij Prigožin, zakladatel Vagnerovy skupiny, ztráty svých žoldáků necitlivě označil za „konec smlouvy“. Pozůstalým přitom na začátku války sliboval ruský establishment i nová auta.

„Jejich smlouva je u konce, příští týden se vrací domů,“ říká šéf vagnerovců Prigožin na videu, které jeho tým zveřejnil na sociálních sítích. Prochází se přitom sklepením, kde jeho žoldáci v pytlích „uskladnili“ těla svých padlých. „Tito se připravují k odeslání. Pracujeme i během Nového roku,“ komentoval dále na záběrech oligarcha.

Chování Prigožina je jen jednou z ukázek toho, jak se Rusové na Ukrajině starají o své padlé. Když šéf Vagnerovců lákal do svých řad trestance, kteří měli být kýženými posilami pro žoldnéřskou organizaci, tak jim kromě milosti sliboval v případě smrti i uctivý pohřeb. Konkrétně se jim zavázal, že těla padlých vězňů budou uložena „v aleji hrdinů“ v jejich městech.

Aby se Kreml vyhnul hněvu pozůstalých, již před časem oznámil, že rodinám padlých věnuje velkou finanční částku coby kompenzaci. Představitelé Ruska hovořili až o 12 milionech rublů, což je aktuálně asi 3,9 milionu korun. Tolik měli příbuzní dostat za jednoho mrtvého.

Ruská státní média v této souvislosti například hojně informovala o jisté rodině, která si za peníze získané díky smrti syna zakoupila bílý vůz ruské značky Lada. „K uctění památky našeho syna jsme si koupili krásné nové auto,“ chlubil se pro ruskou televizi Rossija-1 otec padlého s tím, že „přesně takové si jeho syn vždycky přál“.

Místo peněz ručníky i dorty

Není ale jisté, že je příběh této rodiny pravdivý. Mohl být vykonstruován ruskou propagandou, potažmo se mohlo jednat o ojedinělou záležitost, která měla posloužit jako demonstrace. Z Ruska totiž přichází i zprávy o tom, že některé rodiny nedostaly za své mrtvé zhola nic. Jiné dostaly bizarní kompenzace.

Za zmínku stojí třeba akce Sergeje Korosteleva. Tento šéf Lgovského okrsku v Kurské oblasti se totiž vydal za matkami padlých vojáků, aby je utěšil. Matkám při této příležitosti daroval sady ručníků.

O nic lepší „cenu útěchy“ nedostaly ani některé rodiny v Dagestánu. Na sociálních sítích se totiž objevilo video, kterak jim představitelé místní moci za jejich mrtvé místo slibované finanční kompenzace darovali dort, popřípadě květiny.

Jaká je cena ruského vojáka?

Část ruských rodin podle všeho obdržely za své mrtvé jistou finanční kompenzaci, ale objevila se rovněž informace, že částky se často výrazně lišily. Záleželo přitom na oblasti. S tímto tvrzením nedávno přišla polská státní televize.

Ta uvedla, že kupříkladu cena života ruského vojáka z Moskvy byla až dvakrát vyšší, než muže třeba z Jekatěrinburgu. A to jde přitom o čtvrté největší město Ruské federace. Ještě hůře jsou pak kompenzovány rodiny v dálnovýchodním Burjatsku. Ty mají dostávat pouhopouhou třetinu částky, kterou obdrží rodiny v Moskvě.

Polská televize navíc dodává, že mnohé rodiny se k financím ani nemusí dostat, protože ruská armáda některé ze svých mrtvých raději eviduje jen jako „ztracené v akci“, nikoliv padlé.

Tagy:
válka smrt rodina Moskva vojáci Lada Ukrajina dort Rusko ručník Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin