Britský konzervativec o volbách: Počítáme mrtvé. Jsme ale jako Fénix, říká pro CNN Prima NEWS

Rishi Sunak končí jako ministerský předseda Velké Británie i jako předseda Konzervativní strany po volební porážce.

Labouristé vyhráli volby

Britští konzervativci mají za sebou očekávaný volební debakl, když přišli o více než dvě stovky poslaneckých mandátů a hlavně o vládu nad Spojeným královstvím. Do jeho čela nyní míří labouristé pod vedením Keira Starmera. Jak porážku vnímají poražení? To pro CNN Prima NEWS exkluzivně popsal Matěj Trávníček, český politolog žijící v Anglii a jeden z lokálních představitelů britské Konzervativní strany.

Výsledek britských parlamentních voleb nelze chápat jinak než jako jasnou prohru dosud vládnoucích konzervativců. Z 365 zákonodárců jich zbylo 121, což je nejméně v historii strany. K moci se tak po 14 letech a pěti konzervativních premiérech vrací labouristé. Novou vládu povede jejich lídr Sir Keir Starmer.

ČTĚTE TAKÉ: Voliči dali najevo, co chtějí, řekl Sunak a oznámil rezignaci. Král jmenoval Starmera premiérem

„Přežili jsme. Musíme teď spočítat mrtvé a raněné a začít pracovat na obrodě strany tak, abychom dokázali voličům nabídnout kvalitní volební program a dokázali získat zpět jejich důvěru,“ řekl po volebním debaklu pro CNN Prima NEWS Trávníček.

Ten v současné době působí jako předseda místní organizace Konzervativní strany ve volebním obvodu Dagenham a Rainham na okraji Londýna.

Podle něj teď bude pro poražené konzervativce klíčové nalézt náhradu za dosavadního ministerského předsedu a lídra strany Rishiho Sunaka, který už ohlásil demisi. „Konzervativní strana je nejúspěšnější politickou mašinérií v demokratickém světě a má neskutečnou schopnost povstávat jako Fénix z popela,“ doplnil Trávníček.

Zároveň zmínil, co lze očekávat od nové labouristické vlády. „Obecně, když se podíváme na volební program Labouristické strany, tak ve spoustě věcí vidíme, že v zásadě říkají, že budou dělat totéž, co současná vláda, ale z nějakého důvodu to budou dělat lépe a nějak zázračně to bude fungovat. To se týká například zdravotnictví nebo s výjimkou Rwandy oblasti migrace,“ uvedl Trávníček s odkazem na nápad předešlé vlády deportovat neúspěšné žadatele o azyl do této africké země.

Jak si povedou Farage a další?

Rivaly z Labouristické strany kritizoval za různé jejich kroky. „Labouristé ve svém volebním manifestu slíbili nejrůznější programy, jejichž společným jmenovatelem je zvýšení role státu v ekonomice. Takže například chtějí založit státní podnik Great British Energy, který by měl ‚investovat’ do takzvaně zelených zdrojů energie. Není však moc jasné, z čeho své nápady zaplatí. Takže na základě dat ministerstva financí jsme vypočítali, že průměrná domácnost, kde aspoň jeden dospělý pracuje, zaplatí za tyhle plány labouristů přibližně 2 000 liber,“ zmínil pro CNN Prima NEWS Trávníček.

Labouristy tepal také za plán zvýšit DPH u školného na soukromých školách z nuly na 20 procent, za reformu volebního práva, podle níž by mohli lidé volit už od 16 let, nebo za zrušení křesel pro dědičné peery ve Sněmovně lordů. „A v neposlední řadě za zrušení plánu procesovat azylové řízení nelegálních migrantů ve Rwandě,“ doplnil Trávníček.

V nynějších volbách uspěli na úkor konzervativců také Liberální demokraté či nová strana bývalého europoslance Nigela Farage Reform UK. „Myslím, že obě tyto strany si to budou užívat a budou se snažit dál stavět na základech, které položily v letošních volbách. Uvidíme, jak moc se jim to bude dařit,“ dodal pro CNN Prima NEWS český politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidene, odstup z voleb. Objevila se první veřejná výzva, někteří vrcholní demokraté souhlasí

Tagy:
Londýn Velká Británie Rishi Sunak Rwanda vláda Sněmovna lordů Matěj Trávníček Nigel Farage Keir Starmer Konzervativní strana Labouristická strana Liberální demokraté