Korecký: Většinu nového vedení STAN skoro nikdo nezná, hnutí je na pokraji existence

Nove nejužší vedení hnutí STAN

Hnutí STAN na svém sněmu velmi výrazně obměnilo své vedení. Většina nových členů je ovšem takřka neznámá. Shodli se tom ve vysílání CNN Prima NEWS komentátoři Miroslav Korecký a Ondřej Leinert. Podle prvně jmenovaného je navíc STAN kvůli sérii kauz v posledních měsících doslova na pokraji existence.

„Převolení místopředsedů je výrazné, možná víc, než se čekalo,“ hodnotil komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. V čele STAN zůstal předseda Vít Rakušan a dosavadní 1. místopředseda Jan Farský si zajistil aspoň post řadového člena nejužšího vedení. Zbytek je však zcela nový. Místopředsedy se stali poslanci Jan Lacina s Michaelou Šebelovou, náměstek plzeňského hejtmana Pavel Čížek a 1. místopředsedou hnutí je nově poslanec Lukáš Vlček.

Oba komentátoři se shodli, že sice jde o úspěšné komunální politiky, ale na celostátní úrovni zatím příliš známí nejsou. „Celkem to chápu. Oni teď mají přes tři roky na to, aby se dali dohromady, protože řádné sněmovní volby jsou až za tři roky,“ poznamenal Leinert.

Podle Koreckého je však zvolení nového vedení sázkou na nejistotu. „Skladba je trochu riskantní z hlediska toho, že čtyři lidi skoro nikdo nezná,“ řekl. Navíc si přisadil, že s Janem Farským se už nějaký čas táhne kontroverze. Začátkem roku totiž Farský oznámil, že na několik měsíců odletí do USA na univerzitní stáž, přičemž měl v plánu zůstat poslancem. Po tvrdé kritice se však poslaneckého mandátu vzdal a odcestoval do zámoří.

Korecký zmínil, že jeho zvolení nyní ale nepůsobí dobře a ideálně měl počkat až do příštího sněmu. Farský podle jeho mínění ze Spojených států poslední měsíce jen sledoval, „jak se jeho hnutí na pokraji existence trápí“. Zvolení Rakušana předsedou pak vnímá jednak jako důkaz, že STAN za něj nemá jasnou náhradu, a jednak jako ukázku, že členové hnutí aktuálně nechtějí tříštit síly vnitrostranickými boji.

Vlček může být nový Michalik, míní komentátor

Na první pohled překvapilo, že se novým 1. místopředsedou a tudíž dvojkou hnutí za Vítem Rakušanem stal poslanec Lukáš Vlček. Ten spadá do kategorie politiků s úspěšnou komunální kariérou, ale na celostátní úrovni ho nikdo nezná. Od roku 2006 až do loňska byl starostou Pacova na Vysočině, přičemž v době svého působení v čele radnice obdržel také ocenění Nejlepší starosta Kraje Vysočina.

Podle Leinerta z něj i přes současnou nepříliš velkou známost může časem být velmi výrazná osobnost hnutí. „O Lukáši Vlčkovi se hovoří jako o novém Věslavu Michalikovi,“ řekl novinář Hospodářských novin s dovětkem, že to myslí v dobrém slova smyslu.

Michalik, který v červnu náhle zemřel na rodinném výletu, sice budil kontroverze kvůli svému podnikání, ale na druhou stranu platil za velmi oblíbeného a úspěšného starostu Dolních Břežan, které vedl od roku 2004 až do své smrti. Navíc byl jedním z duchovních otců hnutí STAN a velmi obratným funkcionářem.

Tagy:
Vít Rakušan Josef Bernard volby Jan Farský Starostové a nezávislí Pavel Čížek Miroslav Korecký Věslav Michalik Jan Lacina Ondřej Leinert Poslanecká sněmovna ČR sněm Lukáš Vlček