Kauzy v Praze: Policie šetří tendry na mosty. Úředník obvinil Hřiba z vyhrožování kvůli aplikaci

Vysoce postavení manažeři čelí podezření z korupce, krádeže a vynášení informací z jednotlivých firem. To se týká rekonstrukce Barrandovského mostu a výstavby Dvoreckého mostu. Do budov pražského magistrátu a firmy Technická správa komunikací Praha (TSK) si v úterý přišli pro dokumenty policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informaci o zátahu přinesl deník MF Dnes. Ten napsal také o obvinění ředitele magistrátu Martina Kubelku, který v jiné kauze ukázal na náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba a stěžoval si na jeho nátlak ohledně podpisů pod smlouvami.

Rekonstrukce Barrandovského mostu, která původně měla stát 595 milionů korun, se nakonec prodraží. A to dvojnásobně – na 1,1 miliardy korun. Policisté se proto zajímají o to, co se odehrálo v zákulisí ve firmách, které měly o zakázku zájem. Podobně je to i v případě výstavby Dvoreckého mostu, který má spojit Smíchov a Podolí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvyšší most světa přepsal mapy. Inženýrský zázrak slaví 20 let, je vidět i z vesmíru

O stavbu totiž měla zájem firma SMP CZ (nyní Stavby mostů) ze skupiny Vinci nebo firma Strabag. MF DNES informovala, že podle podezření policistů se několik manažerů z firmy SMP CZ mělo bokem domluvit s firmou Strabag, že do ní přestoupí a přinesou s sebou informace, jakou cenu jejich tehdejší zaměstnavatel nabízí. „Osobně se i setkávali ve firmě Strabag ještě v době, kdy byli zaměstnanci SMP CZ,“ uvedl zdroj blízký vyšetřování. Podle webu Seznam zprávy mělo jít o čtyři vysoce postavené manažery.

Na možné vynášení citlivých obchodních informací od manažerů měla SMP CZ podezření již dříve. „V této věci se na nás v těchto dnech obrátila Policie ČR. Z pozice poškozeného poskytujeme plnou součinnost,“ sdělila Iveta Štočková, mluvčí Vinci Construction, kam SMP CZ patří.

Firma Strabag ale ani tak zakázku na opravu Barrandovského mostu nezískala. S nižší cenou totiž přišla firma Porr. Manažeři Strabag se proto přes své kontakty snažili rozhodnutí TSK zvrátit. „Jeden z nich se osobně několikrát setkal s náměstkem ředitele Technické správy komunikací a snažil se od něj získat informace o neveřejném průběhu výběrového řízení,“ uvádí zdroj.

Zmíněným náměstkem má podle policejních dokumentů být Josef Richtr. Ten mezi lety 2007 a 2010 působil ve společnosti SMP CZ jako člen dozorčí rady a s manažery se podle kriminalistů znal. V současné době působí jako místopředseda představenstva TSK. Proč byl s manažery firmy Strabag v kontaktu a co s nimi řešil, ale sdělit nechce. „Já vám na to nebudu odpovídat. Obraťte se na tiskovou mluvčí,“ řekl pro MF DNES. Ani ta ale nic upřesnit nechtěla. „Nebudeme k tomu dávat žádná prohlášení a komentáře. Pan Richtr není obviněn a my jako Technická správa komunikací jsme v roli poškozeného,“ sdělila Barbora Lišková.

Manažerem, který jednal s Richtrem, je podle Seznam zpráv Petr P. Ten měl navíc kromě ohýbání zakázek na mosty i systematicky okrádat oba zaměstnavatele (SMP CZ a pak i Strabag), a to přes fiktivní faktury na různé práce vystavované firmami bez zaměstnanců. Podle podezření takto získal 37 milionů korun.

Zásah na magistrátu potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Mohu v obecné rovině uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“ sdělil Ibehej v úterý. Dodal, že se jedná o takzvanou dokumentační realizaci, v rámci které nedošlo k zadržení ani obvinění žádné osoby. Mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník ale odmítl, že by šlo o zásah. „Mohu potvrdit přítomnost NCOZ v budovách hlavního města, nejedná se nicméně o zásah, ale pouze součinnost při vyšetřování, kterou plně poskytujeme,“ sdělil Provazník. Podezření se týká 16 lidí, a to pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplácení nebo krácení daní.

Pochybnosti panují také kolem výstavby Dvoreckého mostu. Zakázku získala firma Strabag s cenou  1,075 miliardy korun, stavba měla být hotová za 810 dnů. Cena byla přitom jen o tři miliony nižší než nabídka firmy SMP CZ. Praha však očekávala, že předpokládaná cena je 972 milionů korun. Podle náměstka pražského primátora pro dopravu Adama Scheinherra má ale na cenu vliv více faktorů. „Veřejná zakázka byla nastavena tak, aby nezáleželo jen na ceně, ale také na délce záruční doby, délce stavby i odborné kvalifikaci, aby nový most měl opravdu špičkovou kvalitu. Vítěz veřejné zakázky zvítězil ve všech kategoriích včetně cenové nabídky,“ sdělil Scheinherr.

Už teď je ale jasné, že stavba, která začala v roce 2022, bude dražší a potrvá déle, než se plánovalo. Firma totiž narazila na problémy dané geologickými podmínkami.

Ředitel magistrátu ukázal i na Hřiba, ten se brání

Policisté se zaměřili také na zakázky Operátora ICT (OICT), které souvisejí s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti). Mluvčí OICT Vladimír Antonín Bláha ale spojitost mezi městskou firmou a přítomností kriminalistů na magistrátu odmítl jako zcela mylnou. Hřib na síti X uvedl, že ho policie osobně nekontaktovala a v jeho kanceláři žádní policisté nezasahovali. „Ohledně magistrátu je potřeba se obrátit na ředitele úřadu (Martina) Kubelku, který je za úřad odpovědný. TSK je v roli poškozeného,“ napsal Hřib.

Kubelka ale na jednání městského zastupitelstva Hřiba veřejně obvinil, že mu vyhrožoval a tlačil na něj, aby proplatil firmě Operátor ICT, která pro hlavní město zajišťuje IT projekty či kartu MHD Lítačka, faktury za 3,5 milionu korun. Chyběl ale výkaz činností. Hřib měl navíc vyhrožovat, že pokud se neproplatí, Piráti neschválí rozpočet hlavního města. „Místo toho, abyste hájil zájem magistrátu, tak jste řekl, že pokud nebude proplacena faktura, tak Piráti nepodpoří rozpočet hlavního města Prahy,“ uvedl minulý čtvrtek Kubelka podle webu iDnes.cz.

Ten prý Hřiba několikrát upozorňoval na nevyváženost vztahů mezi hlavním městem Prahou a OICT. Hřib ale míní, že hospodaření městské společnosti je v pořádku. „Ředitel Kubelka tímto prakticky přiznal, že se snažil vydírat stoprocentně městem vlastněnou společnost OICT tím, že jí odmítal proplatit splatné a řádně vystavené faktury dle platné smlouvy na oceňovanou datovou platformu Golemio.cz. Hrozil tak předem prohraný soudní spor a případná exekuce proti městskému majetku,“ uvedl Hřib.

Podle poslance Patrika Nachera je obecně a dlouhodobě vyvíjen tlak na úředníky, aby podepisovali dokumenty, které jsou na hraně. „Považuji to za nepřijatelné. Zároveň mám za to, že když tohle řekne šéf úředníků na mikrofon na zastupitelstvu před veřejností, má pro to dostatečné důkazy,“ sdělil Nacher.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zloději v Praze okradli muže o 400 tisíc korun. Zanedlouho je zadržela hlídka dvou policistek

Tagy:
policie rekonstrukce stavba Dvorecký most Strabag Česko Praha veřejná zakázka trestná činnost Barrandovský most Technická správa komunikací hl. m. Prahy SMP