Policie pod palbou a blokády silnic. Napětí v Kosovu roste, premiér žádá o pomoc NATO

Kosovo se obrátilo na Severoatlantickou alianci, která má v oblasti své vojáky, aby zemi pomohla s řešením etnických potyček. Další vlnu nepokojů vyvolalo sobotní zatčení kosovského Srba – policisty, který na protest proti vládním opatřením složil funkci.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, Bělehrad ale tento akt neuznal, od té doby tak dochází v oblasti k nepokojům. Na severu Kosova žije početná srbská menšina, která se s plány Prištiny příliš neztotožňuje.

To se projevilo i na počátku další vlny nepokojů. Kosovské úřady začaly usilovat o to, aby kosovští Srbové měli na autech výhradně kosovské poznávací značky. Etnické Srby tento nápad pobouřil, Priština ho s nimi navíc údajně předem nekonzultovala.

V reakci na toto opatření opustili státní policii někteří kosovští Srbové. Jednoho z nich posléze úřady zadržely, podle nich v minulosti organizoval teroristické útoky. A rozbuška dalších nepokojů byla na světě. Srbové na severu Kosova se začali bouřit a blokovat ulice.

Na několika místech se střílelo. Pod palbu se měla dostat kosovská policie. Na vozidlo unijní mise EULEX, jejímž cílem je udržování klidu v oblasti, dokonce dopadl zábleskový granát. Informovala o tom americká CNN.

Vnitropolitická hra

Kosovský premiér Albin Kurti se proto v reakci na vzrůstající násilí obrátil na NATO. Vojáci Severoatlantické aliance jsou v Kosovu dlouhodobě přítomní. Kurti žádá NATO o intervenci, která by napětí zmírnila.

Kosovský premiér chce zejména pomoci s ukončením blokády silnic na severu země, kterou mají podle něj na svědomí „zločinecké gangy“.

V posledních dnech se začala v souvislosti s napětím skloňovat možnost srbské invaze do Kosova. Něco takové ale není podle expertů příliš reálné.

„Jde už o takový folklor. Srbský prezident Aleksandar Vučić vždy dokáže situaci vygradovat, využívá k tomu obrovskou sílu provládních médií. Kdybych měl spočítat, kolikrát už jsem si na titulních stránkách těchto novin přečetl, že zítra vypukne válka v Kosovu, došel bych k desítkám případů. Vučić udržuje své obyvatelstvo v neustálém napětí, lid se díky tomu semkne okolo něj. Nakonec v poslední chvíli ale situaci ‚zachrání‘. Je to taková vnitropolitická hra,“ myslí si Matyáš Zrno, vedoucí televizní zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Tagy: