Koten o střelbě na fakultě: Podobných činů může přibývat, psychika společnosti není dobrá

Člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Radek Koten (SPD) ve vysílání CNN Prima NEWS

Psychické zdraví společnosti není dobré, řekl na CNN Prima NEWS člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Radek Koten (SPD). Zdůraznil, že podobných činů, jako byla střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, může přibývat. S členem bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Petrem Letochou (STAN) se shodl, že v Česku je nedostatek psychologů.

Útok střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který si krátce před vánočními svátky vyžádal  14 životů, nastavil zrcadlo celé české společnosti, řekl ve Zprávách plus na CNN Prima NEWS Koten. „K něčemu takovému skutečně může dojít. Bohužel, psychické zdraví společnosti není dobré,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejtragičtější událost, jakou jsme kdy zažili. Velitel hasičů promluvil o střelbě na UK

Podle něj je na společnost v současné době vyvíjen neobyčejný tlak, a to jak z existenčních důvodů, tak z rozdělování. „Nepamatuji si, že by v devadesátých letech politici nějakým způsobem šli do protivníků, že by je nálepkovali a podobně. Teď tady dochází k tomu, že situace ve společnosti je natolik vyhrocená, že takových činů bohužel může přibývat,“ řekl Koten.

S členem bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Petrem Letochou (STAN) se shodl, že je potřeba pracovat na psychickém zdraví celé společnosti. „Nedotýká se to jenom ministerstva vnitra a ministerstva školství, ale určitě i ministerstva zdravotnictví. Je třeba se zamyslet nad počtem psychiatrů a psychologů. Měli bychom být také více otevření a sledovat, co se kolem nás děje. Pokud vidíme, že někomu není psychicky nejlépe, tak bychom se mu měli snažit pomoci. Je to o nás jako o společnosti,“ uvedl Letocha.

Podle Kotena by se měly zapojit i školy. „Vzdělávací instituce musí sledovat jednotlivé žáky, zda třeba nemají nějaký problém,“ řekl Koten. Dodal, že zafungovat by mělo i nejbližší okolí, a to rodina, přátelé a podobně. Připomněl, že z hodiny na hodinu nebo ze dne na den se nic změnit nemůže.

S tím souhlasí i Letocha. „Doby, kdy se někdo styděl vyhledat psychologickou nebo psychiatrickou pomoc, jsou pryč. Teď je společnost nastavená tak, že se nebojí. Tím, že lidí, kteří nějakou poruchou trpí, je hodně, jsme se ale dostali do nouzového stavu ohledně kapacit,“ popsal Letocha. Dodal, že je to i politická otázka. „Musíme nastavit podmínky tak, abychom tu lékaře udrželi,“ podotkl.

Tagy:
zdraví psychika Starostové a nezávislí Česko Radek Koten Poslanecká sněmovna ČR Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo vnitra České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy