Koten: Psychotesty u zbraní problém neřeší. Lesní vrah Kalivoda by prošel, souhlasí Zdechovský

Radek Koten a Tomáš Zdechovský

Radek Koten a Tomáš Zdechovský o zpřísnění zbraňového zákona

Poslanci se kvůli střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) zabývají možným zpřísněním zbraňového zákona. Hojně diskutovaná je možnost zavedení povinných psychotestů, které prosazuje hnutí STAN. Ty ale podle poslance Radka Kotena (SPD) nic nevyřeší, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Souhlasí s ním i europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL, strany vládní koalice.

„Psychotesty nejsou samospásné. Například piloti letadel na ně chodí daleko častěji, a přesto se stává, že letadlo pošlou proti kopci,“ nechal se slyšet Koten s tím, že takové opatření prostě nikdy nebude plně funkční.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Schillerové vadí strašení válkou. Kde byla, když Babiš kandidoval na prezidenta?

„Návrh, který je teď ve třetím čtení, je logický, ale psychotesty prostě neřeší podstatu problému. Je třeba větší komunikace mezi lékaři a policií, v tom je zakopaný pes. Doktoři by například měli mít přístup do zbraňového registru,“ souhlasil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Cestou je podle něj větší propojení registrů týkající se zdravotní způsobilosti a vydávání k nákupu zbraní.

S propojením registrů souhlasí i Koten. „Bylo by možné ve větší míře odhalit problém v případě, že se změní zdravotní stav člověka, který už zbrojní průkaz má. Tím, že by byly systémy propojeny, v registru u policie by tato informace hned vyskočila, že se osoba léčí a policisté by mohli mnohem rychleji konat,“ míní Koten.

Důležité je také zaměřit se na práci se střeleckou komunitou, protože ta přesně ví, kde jsou problémy. „Řada policistů upozorňuje, že například vrah Kalivoda by psychologickými testy prošel, byl to bývalý policista, měl zbrojní průkaz a zbraně, a i kdybychom mu je omezili, tak znal způsob, jakým si je získat,“ doplnil Zdechovský.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Střelba otřásla pocitem bezpečí, řekl Rakušan. Popsal chystané změny pro držitele zbraní

Tagy: