Jako nomenklaturní kádrováci, kritizuje Koten vládu kvůli Slovensku. Nerudová kabinet hájí

Poslanec Radek Koten (SPD) a lídryně kandidátky do eurovoleb za STAN Danuše Nerudová

360° (68)

Chování vlády připomíná nomenklaturní kádrování z dob bývalého režimu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se takto k omezení česko-slovenských konzultací vyjádřil poslanec Radek Koten (SPD) a dodal, že slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) dělá suverénní politiku. S kroky českého kabinetu naopak souhlasí lídryně kandidátky do eurovoleb za STAN Danuše Nerudová. Postoj vlády podle ní koresponduje s přáním, aby Slovensko zůstalo součástí Západu.

Avizované ochlazení vzájemných vztahů mezi Českem a Slovenskem, které ve středu oznámil premiér Petr Fiala (ODS), evokuje Kotenovi dobu bývalého režimu. „Situace připomíná nomenklaturní kádrování lidí, kteří měli jiný názor, než jaký odpovídá takzvané hodnotové politice,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Petr Pavel otáčí: Prezident nevyloučil, že bude opět kandidovat na Hrad. Dříve to odmítal

Podle něj tomu předcházely i české hlasy během předvolební kampaně na Slovensku. „Čeští politici kádrovali, koho mají Slováci volit. Jsem přesvědčen, že na Slovensku proběhly svobodné volby, v nichž byl zvolen současný kabinet na základě programu, který deklaroval,“ řekl Koten. Rovněž uvedl, že Fico dělá na mezinárodní scéně suverénní politiku.

Nerudová naopak rozhodnutí Fialova kabinetu chválí a vnímá jej jako vyjádření nesouhlasu s některými prohlášeními Ficovy vlády.

„Vyjádřili jsme tím také přání ohledně setrvání Slovenska mezi západními státy. Když jsem se potkala s předsedou Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou a dalšími lidmi, děkovali mi za tento krok,“ namítla bývalá kandidátka na prezidentský post. Českým občanům podle Nerudové není jedno, co se odehrává na politické scéně východních sousedů.

„Pokud vedete hodnotovou zahraniční politiku, k takovým věcem dochází. Také bych ocenila upozornění slovenské strany v případě, že by se u nás objevil někdo, kdo by se pokoušel podkopávat demokratický a právní stát,“ shrnula Nerudová a dodala, že česká vláda jednala v tomto ohledu obezřetně.

Zákonodárkyně Eva Decroix (ODS) připomněla, že Česko i přes omezení některých jednání nehodlá ustupovat z úzkých vztahů s východními sousedy. „Budou nadále jednat ministři obou zemí, budeme naše vzájemná setkávání ladit,“ pronesla v pořadu 360°. Záměrem rozhodnutí bylo podle ní vyslat nesouhlasný signál v otázce zahraniční politiky.

Mimořádné vztahy se Slovenskem připomněl i místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. „I když Fialův kabinet posunul jejich hodnotu o jeden stupeň dolů, jsou stále na velmi vysoké úrovni. Celou věc vnímám jako vyjádření neúcty k tamním volbám v minulém roce,“ řekl. Návštěvu Šimečky označil za „míchání politiky do vztahů, které vždy stály nad ní“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se ochladily česko-slovenské vztahy?

Tagy: