Kovanda: Eurozóna je neudržitelná, může se sesypat. Minčič zmínil podmínku pro vstup

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda a ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (2)

Existuje obava, že se dostaneme do bodu, který vede k neudržitelnosti celé konstrukce eurozóny. Uvedl to v pořadu Svět financí s Trinity Bank její hlavní ekonom Lukáš Kovanda. Důvodem je podle něj nedodržování kritérií ze strany členských států. Ladislav Minčič z Hospodářské komory ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil jako zásadní podmínku pro vstup do eurozóny propojenost s evropskými trhy. Proti přijetí společné evropské měny jsou podle něj i podnikatelé, přestože by z jejího zavedení v Česku těžili.

„Vstup do eurozóny není podmíněn pouze naplněním přesně daných maastrichtských kritérií. Ta jsme splňovali už v předchozích letech, a přesto nikdo přihlášku do eurozóny za Českou republiku nepodal. Přístupová smlouva i Smlouva o fungování EU totiž obsahují ještě některá měkčí kritéria. Jedním z nich je takzvaná propojenost trhů,“ řekl ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

ČTĚTE TAKÉ: Koruna byla smrtí českých úspor, řekl Špidla. Euro nepovede ke zdražování, doplnila Nerudová

Daný termín podle něj určuje míru sounáležitosti českého trhu, pracovní síly či kapitálu s evropskými protějšky i míru samotné integrace. Tuto podmínku podle Minčiče Česko nesplňuje.

Nad zásadami fungování při používání společné evropské měny se pozastavil také Kovanda. „Četné země eurozóny, takřka všechny, snad s výjimkou Lucemburska, neplní své vlastní závazky, které vůči ní mají. Jde zejména o Pakt růstu a stability, což je soubor určitých limitů pro zadlužení či pro výši ročního schodku. Ten je porušován prakticky permanentně,“ uvedl ekonom.

Daná pravidla byla podle Kovandy přijata v devadesátých letech v zájmu zajištění dlouhodobé udržitelnosti eurozóny. „Jestliže nejsou opakovaně dodržována, existuje obava, že to povede k neudržitelnosti celé té konstrukce eurozóny. Je otázka, zda máme za takové situace vstupovat do domečku, který může jednoho dne spadnout,“ dodal Kovanda.

Podnikatele trápí jiné věci

Minčič v této souvislosti uvedl, že zdrženlivě se k přijetí eura staví také podnikatelé, kteří by ze vstupu do eurozóny těžili zřejmě nejvíc. „Při využívání jedné měny se nemusíte zajišťovat proti změnám kurzu, ale tento fakt bych až tak nepřeceňoval. Je to sice zádrhel hladkého obchodování, ale podobných překážek musí podnikatelé překonat celou řadu,“ uvedl Minčič.

„Při nástupu současné i předchozí vlády jsme dělali šetření, kdy jsme se ptali podnikatelů, do jaké míry jsou přesvědčeni o tom, že by nová vláda měla oznámit termín vstupu do eurozóny. Kladně se vyjádřily jen tři čtvrtiny firem,“ dodal Minčič. Podle něj to dokazuje, že podnikatele v Česku trápí jiné věci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusnok střílí do svých nástupců. Podstatnou část inflace jsme si vyrobili sami

Tagy:
ekonomika Hospodářská komora Lukáš Kovanda Evropská unie euro podnikatel Česko Lucembursko Eurozóna Ladislav Minčič Svět financí s Trinity Bank maastrichtská kritéria