Kovář: Johnsonův konec byla tragikomedie, nový premiér může být až za několik týdnů

Britský ministerský předseda Boris Johnson končí.

360° (707)

Konec britského ministerského předsedy Borise Johnsona byla tragikomedie a fraška, i když jde jinak o velmi osobitého politika. Takto události posledních dvou dní okolo končícího premiéra Spojeného království zhodnotil historik Martin Kovář. Ten v pořadu 360° zároveň prohlásil, že výběr Johnsonova nástupce může trvat i celé týdny.

„Britská politika je hodně specifická. Vždycky je to velké divadlo a bylo tomu tak i tentokrát,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kovář. Ten hodnotil průběh událostí posledních 48 hodin, kdy se Johnsonovi začal postupně hroutit jeho vládní kabinet, když jeden člen za druhým začal podávat rezignaci. Série demisí nakonec vedla i k samotnému konci Johnsona. „Byla to tragikomedie, ten konec byl fraškovitý, ale tak to občas v politice bývá,“ poznamenal historik.

Ten podle svých slov nebyl překvapen, že se Boris Johnson rozhodl po sérii rezignací sám skončit. Britského premiéra sice hodnotí jako „pitbula“ či „politického rváče“, ale aktuálně byl pod tak usilovným tlakem, že konec byl očekávaný.

Navzdory „fraškovitému“ konci se podle něj Johnson rozloučil velmi solidně, když svoji rezignaci oznámil „státnickým projevem“. „Boris Johnson udržel emoce na uzdě, to se mu málokdy povedlo,“ pokračoval Kovář.

Nyní nastává okamžik, kdy si britští konzervativci vyberou Johnsonova nástupce. Ten stane nejen v čele vlády, ale také povede samotnou stranu. Proces ovšem nějakou dobu potrvá, a to klidně několik týdnů. „Napřed musí být nějaká lhůta na přihlášení se do té soutěže. Potom budou představitelé strany vybírat dva největší favority,“ zmiňuje Kovář a dodává, že dále se tito kandidáti budou představovat členské základně a teprve pak se bude hlasovat.

Když takto konzervativci vybírali naposledy v roce 2019, proces trval zhruba šest týdnů. Na jeho konci stanul v čele vlády i strany Boris Johnson coby představitel křídla zastánců odchodu Británie z EU, přičemž naopak porazil lídra těch, kteří chtěli Velkou Británii v unii zachovat – Jeremyho Hunta.

Brexit už se nehne, otázka je podpora Ukrajiny

Na samotném brexitu se podle Kováře s novým ministerským předsedou nic měnit nebude. Zajímavé však bude sledovat, zda-li se změní politika Spojeného království vůči Ukrajině. Pokud by Johnsona nahradil například dosavadní místopředseda vlády a jeho pravá ruka Dominic Raab, tak by změna kurzu takřka jistě nenastala. „Stejně tak nečekám žádnou dramatickou změnu, kdyby to byla současná ministryně zahraničí Liz Trussová,“ řekl Kovář a označil ji za „jestřába“, který má jasný vztah k Ukrajině a proti Rusku.

Zcela jistý si ale není v případě, kdy by klání konzervativců ovládl exministr financí Rishi Sunak, jenž patří mezi skupinu bývalých členů Johnsonova kabinetu, kteří v uplynulých dnech na protest proti jeho politice rezignovali a zapříčinili tak i jeho pád.

Tagy: