Konec Bohemia Energy: Jak postupovat a nezůstat bez dodávek elektřiny a plynu?

Elektroměr

Bohemia Energy končí

Největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, skupina Bohemia Energy, končí. Přestane tak dodávat elektřinu a plyn necelému milionu zákazníků. Jak máte postupovat, pokud jste jedním z nich? A zůstanete bez zásobování elektrickou energií nebo plynem? Máme pro vás návod, jak postupovat.

Pokud vám zkrachoval dodavatel elektřiny nebo plynu, rozhodně nezůstanete na pospas a nikdo vám tok energie nepřeruší. Na takové případy totiž pamatuje evropská i česká legislativa. Ze zákona jste totiž chráněni institutem takzvaného dodavatele poslední instance.

Hrozí mi, že zůstanu bez proudu?

Jak už jsme řekli, nic takového vám nehrozí. Institut dodavatele poslední instance totiž na takovéto situace pamatuje.

Na koho se obrátit?

Dodavatele poslední instance vám přidělí Energetický regulační úřad. Úřad dokonce stanovuje ceny, za které bude elektřinu nebo zemní plyn dodávat. Dodavatel poslední instance má povinnost vás okamžitě informovat o zahájení dodávek elektřiny a plynu, včetně cen a podmínek, za kterých budete moci energie odebírat.

Na jak dlouho mi dodavatel poslední instance energie zajistí?

Dodavatel poslední instance je skutečně jakousi pojistkou pro případy krachu běžných dodavatelů energií, a tak u něho nemůžete v tomto „nouzovém režimu“ zůstat navěky. Ze zákona máte šest měsíců na to, abyste si na trhu našli dodavatele řádného. Tato lhůta je skutečně důležitá, protože pokud během ní novou smlouvu neuzavřete, stanete se černým odběratelem energií se všemi důsledky. Včetně toho, že skutečně zůstanete bez elektřiny a plynu.

Kdo je dodavatelem poslední instance?

U elektřiny i zemního plynu plní tuto roli tři společnosti, a to podle toho, ve které části České republiky energie odebíráte. V případě elektřiny jde o E.ON (jižní část ČR), Pražskou energetiku (Praha a blízké okolí) a ČEZ Prodej (zbytek ČR). U plynu jde pak o E.ON (Jihočeský kraj), Pražskou plynárenskou (Praha a blízké okolí) a Innogy Energie (zbytek ČR).

Má to nějaký háček?

Má, ale týká se jen větších odběratelů. Dodavatel poslední instance nenastupuje u zákazníků, jejichž spotřeba plynu za posledních 12 měsíců přesáhla 630 megawatthodin. Ti si musejí nového dodavatele bezodkladně najít sami. Běžný rodinný dům, kde se plyn používá k topení i vaření, spotřebuje za rok obvykle mezi 21 a 25 megawatthodinami.

Tagy:
elektřina energie krach plyn energetika Bohemia Energy dodavatel poslední instance