Králík, „nenáročný“ domácí mazlíček pro děti, často končí vyhozený na ulici

Azyl ho chce mít v blízkosti, shání proto domov v Praze

Králík jako "nenáročný" mazlíček je mýtus

Každoročně si chovatelé i milovníci zvířat po celém světě připomínají Světový den zvířat, který připadá na dnešní den, 4. října, na svátek sv. Františka z Assisi – ochránce a patrona zvířat. My Češi jsme především národ pejskařů a kočkařů. V českých domácnostech ale najdeme hojně zastoupené i křečky, morčata nebo třeba králíky a právě ti většinou doplácejí na svou příliš nízkou pořizovací cenu. Za kapesné si je dnes ve zverimexu může koupit i dítě školního věku. Jenže další péče už tak jednoduchá není. Často proto končí vyhození na ulici.

Veterinární péče

Je potřeba si uvědomit, že králíček jako domácí mazlíček bude v domácnosti s vámi žít klidně přes deset let. Pokud však bude mít adekvátní podmínky. Stejně jako pes nebo kočka, potřebují i králíci veterinární péči, prostor, pozornost a kvalitní stravu. Právě částky za návštěvy u veterináře často rychle přesáhnou pořizovací cenu zvířete. Jen kastrace samice stojí okolo 3 500 korun, samce pak okolo 2 500 korun, musejí se totiž kastrovat pod inhalační anestezií. Očkování vás vyjde na 500 korun, nemluvě o preventivních kontrolách přerůstajících zubů.

Výběh

Další věcí je prostor. Králík jako domácí mazlíček nepatří do králíkárny. „Sama klec by měla mít aspoň 120 centimetrů, ale platí, že čím více prostoru, tím lépe. K tomu je potřeba, aby králíčci denně běhali aspoň pět hodin, protože jsou velmi aktivní, zvídaví a rádi kolem sebe všechno zkoumají. Proto je potřeba zabezpečit domácnost, protože mohou okusovat nábytek, kabely nebo kytky,“ vysvětluje chovatelka zakrslých králíků Miroslava Koldová.

Kvalitní strava

Králíci mají také speciální zažívací systém. Neustále musejí něco trávit, aby nedošlo k zástavě střev. Největší procento potravy by mělo tvořit seno. Pokud uvažujete o pořízení králíčka, informace k péči o něho naleznete na stránkách Zakrslý králíček. Zjistíte tam mnoho užitečných informací týkajících se toho, jak o něho pečovat, čím ho krmit nebo které rostliny jsou pro něj jedovaté či jak mu poskytnout první pomoc.

Azyl jako druhá šance

Opuštění králíčci, kteří mají to štěstí v neštěstí, že se dostanou do azylu Králíčci a Hlodavci v nouzi, pokud je to zdravotně možné, hledají nové domovy. My jsme proto s kamerou navštívili dočaskářku Pavlu, u níž momentálně bydlí tito králíčci, hledající nové rodiny.

Snowie – má domov

První krasavec se jmenuje Snowie, je to asi osmnáctiměsíční kastrovaný kluk. Do azylu se dostal kvůli zdravotním komplikacím své majitelky. Je to roztomilý, sněhobílý pohodář.

Beggie – má domov

V azylu přechodný domov našel i Beggie. Nádherně probarvený králičí kluk. Ten byl zachráněn ze zverimexu, kde se měl stát potravou pro hady, protože si ho do jemu vyměřené doby nikdo nekoupil. Je starý asi rok a váží dva kilogramy.

Poppy a Poppinčátko – má domov

Již zmíněnou Poppy původní majitelé březí vyhodili v přepravce doslova na ulici. Černá kráska je samicí oblíbeného zakrslého králíka beránka. Nový domov hledá i její dcera Poppinčátko. Jsou jí necelé tři měsíce a váží okolo jednoho kila.

Vavřinec

Vavřinec je asi dvouletý černý krásný králíček, nakazil se parazitem, který mu poškodil oko, azyl by ho rád měl v dojezdové vzdálenosti, tudíž mu shání nový domov v Praze. Je to obrovský pohodář a mazel, který vydrží na klíně i u cizích lidí.

Nebia

Poslední představujeme Nebiu. Jednooká princezna do azylu přišla s poškozeným okem, které jí muselo být vyjmuto. Nic jí ale nechybí a se svým handicapem se skvěle vyrovnala.

Králíčci se dnes v domácí péči dožívají klidně deseti nebo dvanácti let a potřebují péči a prostor. Proto je potřeba jejich pořízení pečlivě zvážit. A pokud byste chtěli pomáhat králíkům i jiným hlodavcům v nouzi, na azyl se můžete obrátit.

Kontakt:

Pavla Jašíková, Praha

Telefon: +420 731 634 734

E-mail: hlodavcivnouzi@gmail.com

2102191222/2010 je číslo transparentního účtu

Tagy: