Křeček: Inflace se blíží k vrcholu, na podzim klesne. Troufalý odhad, oponuje Večeřová

Co Čech, to politik! (609)

Česko bojuje s vysokou inflací, která vystoupala na 16 %. Podle poradce premiéra a ekonoma Štěpána Křečka se však blížíme k pomyslnému vrcholu a na podzim už bude docházet ke snížení. Uvedl to v pořadu Co Čech, to politik! Podle předsedkyně Potravinářské komory ČR Dany Večeřové je ale takový odhad troufalý, sama se obává horšího scénáře.

Covid, rozhazování předchozí vlády i válka na Ukrajině. To jsou podle kabinetu Petra Fialy (ODS) hlavní příčiny vysoké inflace, která se nyní žene do astronomických výšin. „Myslím, že se pomalu blížíme k vrcholu, na podzim už zažijeme klesání, blýská se na lepší časy,“ uklidňoval situaci ekonom Křeček, který je zároveň poradce premiéra.

V pořadu Co Čech, to politik! však připustil, že letos se určitě nedostaneme na jednocifernou hodnotu inflace. „V roce 2024 bychom se pak měli vrátit k inflačnímu cíli dvou procent a dosáhneme stability,“ dodal.

Předsedkyně Potravinářské komory ale zatím žádné „blýskání na lepší časy“ nevidí. „Obávám se, že zdražily všechny potraviny, promítl se do nich nárůst energií i plynu. Jediná výjimka je u ovoce a zeleniny, protože začíná sezona a je velká nabídka,“ vysvětlila.

Meziročně však eviduje strmý nárůst u všech surovin. „Obdivuju pana Křečka, když říká, že inflace klesne na podzim. Netroufám si říct, že by se ceny měly stabilizovat nebo dokonce klesat,“ pustila se do ekonoma.

České zboží za velké peníze

Večeřová nechápe, proč vláda českým občanům nepomůže třeba úlevou na DPH. „Je pro nás devastující, že řada zemí Evropské unie využila dočasného rámce a snížila si DPH. Poláci zcela, pak Němci i Španělé. Dochází nám, že u nás se nic neděje. Tím nám ale klesá konkurenceschopnost, Polsko a Maďarsko mají o 30 až 40 procent nižší náklady než my,“ vysvětlila.

Čeští výrobci podle ní se svými vyššími cenami neuspějí. Na to v pořadu 360° upozorňoval i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, který pravicové ministry označil za hlupáky.

„Určitě by snížení DPH pomohlo, když ne jako v Polsku, tak aspoň o polovinu,“ apelovala Večeřová. Podle ekonoma Křečka ale mohou na snížení DPH někteří prodejci vydělávat. Nesníží cenu o poměrnou část, a naopak si zvýší marži, což si mohou dovolit třeba prodejci na vesnicích, kde není tak velká konkurence.

Tagy:
Polsko podzim ODS ekonom Evropská unie inflace Česko vláda Petra Fialy Potravinářská komora České republiky ruská invaze na Ukrajinu