Dufek: Všude se DPH snižuje, v Česku jsme hlupáci. Víte, že je válka? Oponoval Gazdík

Bohumil Dufek a Petr Gazdík

360° (608)

Pravicová vláda má dostatek příjmů, a přitom nemyslí na občany, kritizoval současný kabinet v pořadu 360° předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Koalice by podle něj mohla například snížit DPH. Ministr školství a vládní zástupce Petr Gazdík (STAN) oponoval, že krizi prohlubují válka na Ukrajině i následky rozhazování předešlého premiéra.

„V roce 1990 si k nám Poláci jezdili nakupovat maso, pravicové strany ale zemědělce tak dlouho ‚podporovaly‘, až jsme nesoběstační i v mléce. Dovoz podporuje zahraniční produkci a my chceme na trhu českou výrobu,“ popíchl nynější i předchozí vládní zástupce Dufek. To vše v době, kdy se Česká republika potýká i s energetickou krizí.

„Všiml jste si, že je válka?“ reagoval ostře Gazdík. Evropa je závislá na ruském plynu. „Nespojujte ceny energií s válkou na Ukrajině, ceny začaly růst už loni, mí experti na to upozorňovali,“ oponoval předseda odborářů ve vysílání CNN Prima NEWS.

V tuto chvíli by podle něj měly koalice pomoci českým občanům a potažmo třeba i zemědělcům tím, že sníží DPH u cen energií. K takovému řešení by se přikláněl i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Musíte sáhnout k opatřením, která sníží inflaci. Když budete inkasovat zisky z ČEZ, proč nesnížíte DPH?“ ptal se Dufek.

Dividenda z částečného státního podílu je ale podle Gazdíka „jen“ 16,6 miliardy korun. „To nestačí ani na jedno zvýšení důchodů,“ uvedl. K valorizaci vláda musí přistupovat ze zákona. Ministr školství ale dodal, že lidem pomůže připravovaný úsporný tarif, který nebude plošný, ale naopak podpoří jen chudší.

Rozhazování Babiše

Podle Dufka jsme ale hlupáci, že ačkoliv se všude snižuje DPH, Česko k tomu nepřistoupí. Takové opatření zavedli například v Belgii či Polsku, a to u pohonných hmot. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) od 1. června u paliv snížil daň spotřební, a to o 1,50 Kč za litr.

„Putin zahájil válku, to zvýšilo inflaci všude. My kromě toho schytáváme i to, že minulá vláda rozhazovala. Zdědili jsme státní kasu v nedobrém stavu a ano, můžeme vyhovět všem, ale pak nastane deflace a stagflace,“ stál si za svým Gazdík.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou nyní napjaté, některé organizace vyhlašují stávkovou pohotovost. Podle části vládních zástupců včetně Gazdíka by mohlo jít o snahu předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů zviditelnit se, Josef Středula se totiž chystá zabojovat o Hrad.

Tagy:
válka Vladimir Putin Andrej Babiš Petr Gazdík Starostové a nezávislí vláda Česko Bohumír Dufek ruská invaze na Ukrajinu Asociace samostatných odborů České republiky