Kritika reforem či výčitky kvůli rozpadu SSSR. Jaký byl vztah Putina s Gorbačovem?

Michail Gorbačov před smrtí říkal, že Vladimir Putin zničil jeho reformy.

Zemřel Michail Gorbačov

Ke smrti posledního vládce Sovětského svazu Michaila Gorbačova se neopomněl vyjádřit nynější ruský prezident Vladimir Putin. Prostřednictvím svého tiskového mluvčího však jen stroze oznámil, že rodině zaslal své nejhlubší kondolence. Gorbačov před časem měl o Putinovi říci, že svojí současnou politikou de facto zničil jeho reformy. Jaký byl vztah mezi těmito výraznými státníky?

„Vladimir Putin vyjadřuje své nejhlubší kondolence nad smrtí Michaila Gorbačova. Ráno pošle telegram s kondolencemi jeho příbuzným a přátelům,“ informoval o reakci ruské hlavy státu v noci z úterý na středu tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Žádného velebení se zesnulý Gorbačov od Putina (zatím) nedočkal.

Ruská tisková agentura TASS uvádí, že se s ním Putin naposledy oficiálně sešel v roce 2006, kdy ho přijal ve své rezidenci Novo-Ogarjovo. Tehdy to bylo k příležitosti Gorbačovových 75. narozenin.

Kromě toho TASS dodává, že ruská hlava státu poslednímu generálnímu tajemníkovi ÚV KSSS každý rok posílala přání k narozeninám. „Letos ruský lídr ve svém telegramu zmínil bohatý život a velký význam bývalé hlavy Sovětského svazu, kvitoval jeho přínos k implementaci sociálních, charitativních a pedagogických projektů a vývoj mezinárodní humanitární kooperace,“ píše ruská tisková agentura.

Vztah mezi oběma státníky ovšem nebyl nijak růžový. Gorbačov před Putinovou politikou varoval. Naposledy měl podle novináře Alexeje Venediktova, který byl s bývalým politikem podle svých slov až do jeho smrti v kontaktu, Putina zkritizovat kvůli válce na Ukrajině a jeho dalším krokům. „Gorbačovovy reformy – politické, nikoliv ekonomické – byly kompletně zničeny,“ prohlásil letos v červenci Venediktov v rozhovoru pro ruskou verzi magazínu Forbes.

Tehdy také zmínil, že Gorbačovova politika vedla k tomu, že podél hranic s bývalým SSSR bylo jen několik málo tisíc vojáků rychlé reakce Severoatlantické aliance (NATO). „Nyní NATO oznámilo, že ke konci příštího roku to bude 300 tisíc,“ připomněl novinář.

Gorbačov: Putinova politika je překážka k pokroku

Gorbačovova kritika trvala několik let. Zprvu sice uznal, že některé autoritářské kroky ze začátků Putinova vládnutí byly ospravedlnitelné, aby napravil pošramocené Rusko po svém předchůdci Borisi Jelcinovi. Putin podle něj však v represivní politice pokračoval a následky způsobily „oslabený parlament, justiční systém i občanskou společnost, doplněnou o menší nezávislost médií“.

„Časem byly tyto problémy čím dál znatelnější. Ekonomický růst zpomalil ještě před jeho odvrácením se od Západu a před příchodem sankcí, které silně postihly naše životy,“ psal Gorbačov ve svém komentáři z roku 2017 pro časopis Time.

Ve svém textu navíc zmiňoval i tehdejší rostoucí problémy Ruska, které dodnes často platí. Jmenuje úpadek zdravotní péče, vzdělávání či vědy, stejně tak chudobu většiny národa či korupci až v nejvyšších patrech. „Jsem přesvědčen, že Rusko může pokračovat pouze skrze demokracii. Rusko je připravené na politickou soutěž, opravdový vícestranický systém, spravedlivé volby a pravidelnou obměnu vlády. Tohle by mělo definovat roli a odpovědnost prezidenta,“ zakončil ve svém komentáři Gorbačov.

O rok dříve označil Putinovu politiku za „překážku k pokroku“. Stavěl se rovněž proti tomu, aby Putin po konci čtyřletého vládnutí prezidenta Dmitrije Medveděva, kdy se Putin přesunul do pozice ruského premiéra, znovu usiloval o post hlavy státu. Gorbačov to tehdy pojmenoval jako „vytváření iluze stability a prosperity“.

Putin považuje rozpad SSSR za „geopolitickou katastrofu“

Přinejlepším napjatý byl vztah i naopak, tedy směrem od Putina ke Gorbačovovi. Ačkoliv ruský prezident nyní kondoluje jeho rodině a údajně mu každý rok blahopřál k narozeninám, je patrné, že Putinovi se mnohé Gorbačovovy kroky líbily jen pramálo.

Důkazem budiž jeho kritika rozpadu Sovětského svazu, čili akce, ve které byl Gorbačov ústřední postavou. „Je důležité si uvědomit, že konec Sovětského svazu byla největší geopolitická katastrofa za celé století,“ prohlásil v televizním vysílání v dubnu roku 2005 ruský prezident. Lze tak usoudit, že Gorbačovovi rozpad vyčítal.

Ve středu dopoledne podle Kremlu nakonec skutečně poslal soustrastný telegram jeho rodině. „Vedl naši zemi během období komplexních a drastických změn, zajistil obrovské změny na úrovni zahraniční, ekonomické a sociální politiky. Plně si uvědomoval, že reformy byly nezbytné a rozhodl se nabídnout svá vlastní řešení k rostoucím problémům,“ stojí mimo jiné v telegramu, který měl Putin odeslat Gorbačovově rodině.

I když zde posledního vládce SSSR nekritizuje, Putin měl Gorbačovovi za zlé, že se mu nepodařilo zajistit s NATO dohodu o nerozšiřování aliance směrem na východ. To je aktuálně jeden z bodů, který je Rusku trnem v oku a například příměří s Ukrajinou, se kterou aktuálně válčí, podmiňuje mimo územní zisky také tím, že se Kyjev zaváže, že do NATO nevstoupí.

Jak Rusové nahlíželi na Gorbačova?

Gorbačov zemřel v noci z úterý na středu ve věku 91 let. Za svoji roli v rozpadu Sovětského svazu a ukončení studené války si vysloužil celosvětovou chválu a také Nobelovu cenu míru. Do nejvyšších funkcích v Sovětském svazu nastoupil v roce 1985 a brzy začal s rekonstrukcí mocnosti prostřednictvím tzv. perestrojky a glasnosti. Obě reformy měly částečně demokratizovat systém v SSSR, ale nakonec vedl k jeho rozpadu a zhroucení komunistického systému.

Ačkoliv byl na Západě díky své politice velmi oblíben, doma tomu tak často nebylo. Velká část Rusů totiž jeho politiku dodnes vnímá negativně a rozpad SSSR považuje za konec velkého impéria. „V posledních letech, po příchodu Vladimira Putina k moci, kdy je sovětský revanšismus velmi aktivní, tak jsou negativní stanoviska vůči Gorbačovovi a rozpadu Sovětského svazu ještě ostřejší,“ informoval pro CNN Prima NEWS spolupracovník redakce žijící v Moskvě Jiří Just.

Tagy: