Kromě covidu přijde i velká chřipková epidemie, varují lékaři. Letos může být silnější

Vakcinace

Do České republiky dorazily nové modifikované vakcíny

Počet nakažených covidem od pondělí roste, na obzoru se ovšem rýsuje další velký problém. Lékaři letos očekávají silnější epidemii chřipky než v předchozích letech. Na tiskové konferenci zdůraznili důležitost vakcinace proti oběma virovým onemocněním. U rizikových pacientů s oslabenou imunitou doporučují přeočkování novou vakcínou proti omikronu, běžné populaci by měly prozatím stačit dosavadní tři dávky.

„Jsou určité indicie, že letos by mohla být epidemie chřipky silnější. Ukazuje se, že v tomto severní polokoule kopíruje to, co se stalo na jižní. A tam byla epidemie chřipky větší,“ uvedl Bohumil Seifert z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP).

Během posledních dvou pandemických let bylo šíření chřipky silně potlačeno koronavirem i razantními změnami chování ve společnosti. Napomohlo tomu častější mytí rukou, všudypřítomné dezinfekce i nošení roušek či respirátorů. Ačkoliv si populace vytvářela za uplynulé dva roky relativně silnou ochranu proti covidu, opětovný návrat chřipky by mohl být o to silnější.

Pravidelně se proti chřipce nechává očkovat zhruba pět až sedm procent populace a pětina seniorů. Přitom i nákaza chřipkou a následné komplikace ve formě zápalu plic či infekce pneumokokem mohou být až smrtelné.

Pro lidi nad 65 let a některé chronicky nemocné je vakcína proti chřipce hrazena každý rok z veřejného zdravotního pojištění, mladším na ni zdravotní pojišťovny přispívají.

Chřipce by ale měla předcházet podzimní vlna covidu, proto doporučují rizikovým skupinám nejprve začít posilovací dávkou vakcíny proti koronaviru, případně proti variantě omikron. Vakcinologové již dříve uvedli, že je možné si nechat obě očkování podat i najednou. Lidé s chatrnějším zdravím by tak měli být chránění proti těžkému průběhu nemoci, který by vyžadoval hospitalizaci.

„Druhou posilující dávku důrazně doporučujeme osobám starším 60 let a těm, kteří mají zvýšené riziko,“ zdůraznil Seifert. I v ordinacích praktických lékařů je dostupná vakcína upravená na variantu omikron BA.1, na některých dalších očkovacích místech od úterý i proti variantám BA.4 a BA.5.

Podzim zvládneme, jsme mírní optimisti, říkají lékaři

Praktici podávají od konce léta zájemcům z řad rizikových pacientů čtvrtou dávku očkování proti covidu, zájem ale nebyl tak velký. „Většinou jde o pacienty v pokročilém věku, kteří trpí dalšími chronickými chorobami a jejich imunita je celkově nižší než u běžné populace. Jinak stále přicházejí pacienti s žádostmi o druhou posilovací dávku očkování. Teď na podzim očekávám, že jich bude přibývat,“ podotkl Seifert.

„Je pravděpodobné, že virová zátěž bude s přicházejícím podzimem narůstat a s ní i počty lidí s nemocí COVID-19. Věříme ale, že díky kombinaci promořenosti a relativní proočkovanosti české společnosti nás letos nečeká tak náročný podzim jako loni. Všichni jsme o něco zkušenější, jak lékaři, tak pacienti – proto jsem mírný optimista,“ sdělil novinářům svůj pohled.

Počty pozitivních testů na koronavirus po menší letní vlně znovu rostou od konce srpna, v pondělí jich bylo více než 3 700. Kromě jednoho červencového dne jich bylo víc naposledy v dubnu.

Odborníci nástup další vlny očekávají na přelomu října a listopadu. Případů chřipky obvykle začíná přibývat před koncem roku, maximum epidemie je obvykle mezi lednem a březnem.

Kromě vakcíny pomůžou i anticovidové léky

Rizikovým pacientům, například s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, obézním nebo s vážnými nemocemi srdce, jater, ledvin či plic nebo léčeným kvůli rakovině, mohou lékaři před zhoršením jejich stavu předepsat speciální antivirotika.

„Dosud tedy molnupiravir a každým dnem očekáváme, že bude dostupný i paxlovid. Díky tomu věřím, že případnou podzimní vlnu bychom měli zvládnout lépe než v minulých letech,“ pokračoval Seifert.

Lék paxlovid si pacient či jeho blízký mohou zatím vyzvednout jen v nemocniční lékárně, ministerstvo ale připravuje změnu, aby byl k objednání do všech lékáren. Seifert také připomněl, že stále platí pro nakažené s pozitivním testem povinná sedmidenní izolace a pro jeho nejbližší kontakty karanténa.

Tagy:
zdraví zdravotnictví podzim očkování chřipka epidemie lékaři vakcína koronavirus COVID-19 praktický lékař Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně omikron Ministerstvo zdravotnictví České republiky