Krutý paradox Evertonu. Utrácel více než Liverpool, na rozdíl od něj prožívá katastrofu

Mezi dvěma fotbalovými rivaly z Liverpoolu je větší propast než kdy jindy. Everton se snaží zabránit obrovskému průšvihu, kterým by sestup z nejvyšší anglické soutěže po 71 letech jistě byl. Nepřátelé z Anfieldu mezitím mají možnost v jedné sezoně získat čtyři trofeje. Jedná se o velký paradox při pohledu na to, jak oba týmy za posledních šest let utrácely.

Na začátku roku 2016 byly oba kluby od řeky Mersey ve víceméně podobné situaci. Hrály si střed tabulky s tím, že by brzy chtěly být podstatně výš. Liverpoolu, který čerstvě trénoval Jürgen Klopp, tato touha vyšla dokonale. Everton – zvláště se šestiletým odstupem – zcela pohořel.

Na lavičce Reds stále sedí Němec Klopp, protože z týmu za vhodného doplňování kádru ždíme potenciál na maximum. Dotáhl ho k titulu v Premier League, vítězství v Lize mistrů i Evropské lize. Toffies neboli „karamelky“ vedlo za stejnou dobu devět trenérů. Dva z nich byli pouze dočasným záskokem, ale vizi nenaplnili ani takoví velikáni jako Ronald Koeman, Rafael Benítez nebo Carlo Ancelotti.

Momentálně leží tíha situace na Franku Lampardovi, někdejší hráčské ikoně Chelsea. Čelí obrovskému tlaku, protože Everton neobratně balancuje nad propastí. Do konce sezony zbývá partě ze stadionu Goodison Park odehrát šest zápasů a figuruje na 18. místě, které znamená sestup. V případě Evertonu by pád o patro níž přišel po 71 letech. Oproti sedmnáctému Burnley, disponujícímu dvěma body navíc, má sice utkání k dobru, ale hororový scénář i vzhledem k nelehkému losu zůstává vysoce pravděpodobný.

Jedno z nejdražších selhání v historii?

Však si po víkendovém derby fanoušci Liverpoolu trápící se rivaly dobírali. „Váš poslední výlet na Anfield,“ sypali sůl do rány Evertonu, který prestižní duel prohrál 0:2.

Výsledek byl dalším stvrzením toho, jak s obdobnými ambicemi bylo naloženo dvěma zcela odlišnými způsoby. Oba liverpoolské kluby jsou tradiční značky, ovšem co se slávy týče, červení mají navrch. To jim usnadňuje vyjednávací pozici – pro hráče je z historického pohledu prestižnější přestoupit do Liverpoolu, než do Evertonu.

I proto se vedení Toffies rozhodlo do zkvalitnění týmu pořádně zainvestovat. Pokud chtělo někoho zlákat, muselo uvolnit vysoké částky, které jsou v celkovém součtu děsivé. Od léta 2016 zaplatil Everton za posily 639 milionů liber (18,6 miliardy korun). Liverpool momentálně patřící mezi nejlepší kluby v Evropě? Na akvizicích utratil 569 milionů liber (16,5 miliardy korun) – hned 20 posil stálo 20 milionů liber a více.

A například přetáhnutí Islanďana Gylfiho Sigurdssona ze Swansea vyšlo Everton na 40 milionů liber. Zvláště v tomto případě jde o vyloženě tragický krok, protože záložník byl loni v létě zatčen za sexuální zneužívání dětí. Byl propuštěn na kauci, klub ho suspendoval a tento stav nadále trvá.

Gradující nešťastné období plné manažerských přešlapů vyčítají fanoušci především jednomu muži. Britsko-íránský byznysmen Farhad Moširi koupil poloviční podíl klubu ve zmiňovaném roce 2016, od začátku ledna 2022 mu patří dokonce 94 procent Evertonu.

„Pokud by Everton spadl, představovalo by to jedno z nejkolosálnějších a nejdražších selhání v historii fotbalu. A seznam viníků by musel začínat Moširim. Jen stěží to může být Lampardova zodpovědnost, protože Everton se tolikrát střelil do vlastní nohy před tím, než byl v lednu Lampard jmenován,“ konstatoval šéf fotbalové sekce BBC Phil McNulty.

Jen londýnský Arsenal, který sestoupil naposledy v roce 1913, je v anglické nejvyšší soutěži déle než Everton. Ten může o úctyhodnou sérii táhnoucí se od roku 1951 brzy přijít. Hon za záchranou pokračuje o víkendu duelem se třetí Chelsea.

Tagy: