Kryptoměnový kolaps, o kterém se budou točit filmy. Pád burzy FTX se řídil z „bytu vášně“

Parta deseti přátel navzájem propletených milostnými vztahy. A luxusní střešní byt na Bahamách. Zní to jako scénář plytké reality show? Ve skutečnosti takhle začal reálný příběh, který skončil bankrotem jedné z největších kryptoměnových burz FTX. Její šéf Sam Bankman-Fried rozehrál kontroverzní finanční tažení, o kterém se budou bezesporu točit filmy.

Příběh pádu kryptoměnové burzy FTX je komplexní. Má řadu vedlejších linek a pár hlavních postav. Ze všeho nejvíce ale ukazuje, že za pádem finančního impéria nestojí složité analýzy a technické přešlapy jako spíše prosté projevy lidského chování – podvody, milostné vztahy a naivita.

Ve středobodu kauzy se nachází 30letý Sam Bankman-Fried z Kalifornie, který se zajímá o trading, tedy obchodování s investičními instrumenty. A kterému to jde. Během pár let nashromáždí slušný kapitál. Vypomůže si přitom společensky přijímanou formou podvodu. Trikem.

Bankman-Fried kolem roku 2017 obchodoval kryptoměny a zjistil, že se bitcoin prodává za mírně odlišnou cenu v USA a v Japonsku. Na rozdílu prodejní a nákupní hodnoty proto vydělá balík. Obchodníka proto napadne, že by mohl něco podobného zopakovat s větším množstvím peněz.

Tak Bankman-Fried zakládá tradingovou společnost Alameda Research a v roce 2019 i kryptoměnovou burzu FTX, kterou katapultuje do nebes koronavirová krize, během které je o digitální mince enormní zájem.

Historie nám ale mnohokrát ukázala, že kdykoli člověk spravuje cizí kapitál, dříve nebo později dostane chuť brát si z cizího. A to byl první průšvih. Podle dostupných informací firma Alameda Research využívala pro trading peníze investorů z FTX.

Sex a bitcoin na Bahamách

Vraťme se teď na chvíli k Bankman-Friedovi, který si díky podnikatelským úspěchům užívá luxusu i pozornosti. Stává se miláčkem investičních magazínu a média ho označují za dalšího Warrena Buffetta. Šéf FTX si sice užívá obrazu altruisty, ale mezitím si pronajímá s partou přátel luxusní penthouse na Bahamách.

V bytě s označením „Orchidej“ jich žije celkem deset. Znají se ze školy nebo z minulých firemních angažmá. A všichni jsou v rozličných vzorcích propletení milostnými vztahy. Netřeba si domýšlet, co všechno se během kryptoměnových nocí na Bahamách mohlo dít.

„Sami pro sebe by udělali cokoli. Celou operaci řídila parta děcek z Baham,“ těmito slovy se pro Coindesk vyjádřili lidé, kteří měli být seznámeni s děním na Bahamách.

Také Bankman-Fried měl v penthousu svou favoritku, přítelkyni Caroline Ellisonovou, která se stala CEO jeho firmy Alameda Research.

Povaha Ellisonové dost možná hrála důležitou roli v pádu FTX. Polyamorní traderka se zálibou v Harrym Potterovi se netajila tím, že ji příliš neberou matematické analýzy. Trochu to vyznívalo, že s financemi obchoduje podle citu. Možná už navždy zůstane tajemstvím, jakou přesně roli Ellisonová v rozkladu FTX hrála, kdybychom ale řekli, že „prošustrovala“ pár miliard, zřejmě bychom nebyli daleko od pravdy.

Předzvěst kolapsu

Zpátky do kanceláři FTX, kde se zrodil další nápad, jak hazardovat se jměním klientů. Burza totiž už dříve spustila vlastní kryptoměnu (respektive token) FTT. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního, jenže burza začala vlastní token s kolísavou hodnotou používat jako zástavu. Za peníze klientů ručila zčásti právě těmito instrumenty. FTX navíc uměle zvyšovala hodnotu FTT, aby mohla od věřitelů získávat více peněz.

Bublina splaskla ve chvíli, kdy vyšetřování Coindesku ukázalo, že Alameda má v rozvahách miliony dolarů v podobě FTT. Sesterská společnost burzy tak navenek disponovala obřím kapitálem, který ale kryl labilní token.

To vyděsilo konkurenční burzu Binance, která začala likvidovat miliardové pozice v FTT. Cena tokenu se tak začala řítit střemhlav dolů.

Konec

A katastrofa byla na světě. FTX musela přiznat, že jí po pádu tokenu chybí osm miliard dolarů k vyplacení klientů. Binance nejdříve koketovala s tím, že burzu FTX převezme, nakonec ale z převodu sešlo.

FTX následně v USA vyhlásila bankrot. A Bankmana-Frieda, který odstoupil z vedení firmy, stíhá snad každý známý regulatorní úřad. Paradoxně to byl přitom šéf kolabující burzy, který se kamarádil s úřady a politiky a usiloval o větší regulaci. Sám ale spáchal podvod, který poslal dolů kryptoměnové trhy a vrhl nepříjemné světlo na celý sektor.

A jeho penthouse Orchidej? Ten je nyní na prodej...

Tagy:
luxus vztahy podvod burza pád Bahamy kryptoměny FTX Sam Bankman-Fried