Která země očkuje nejrychleji? Premianty jsou USA a Izrael, Česko v zóně průměru

Pokud chtějí světoví lídři naočkovat letos proti koronaviru většinu populace, musejí si pořádně pospíšit. Z žebříčků vakcinace vyplývá, že kromě Izraele a USA postupují země pozvolna. Například očkovaní z USA tvoří 50 procent všech vakcinovaných lidí na planetě. Česko ve statistikách nezáří.

Přes sedm miliard lidí by mělo dostat vakcínu proti koronaviru už letos, maximálně příští rok, myslí si šéf Světové banky David Malpass. Řekl to v rozhovoru pro britský list The Guardian. Ambiciózní myšlenku ale zatím nedoprovází „surová“ data, vakcína proti koronaviru navíc ve většině zemí zatím není povinná.

Zdaleka nejvíce svědomitým národem v kontextu očkování je Izrael. Tamní vláda už dokázala naočkovat téměř tři miliony lidí (přes 33 procent populace), a to oběma dávkami vakcíny Pfizer/BioNTech. Alespoň jednu dávku vakcíny už dostalo téměř 70 procent obyvatel starších 16 let. V zemi, kterou koronavirová krize velmi sužovala, tak dochází k postupnému rozvolňování. Hlavní výzvou vlády je teď motivovat k očkování mladé lidi. Jeden bar v Tel Avivu – kde vyrostlo vakcinační centrum – například láká po vakcíně na drink zdarma.

V absolutních číslech jsou na čele vakcinačního pelotonu Američané. Boj s pandemií tvoří pilíř administrativy prezidenta Joea Bidena, v jehož zemi dostalo očkování téměř 20 milionů lidí (zhruba šest procent populace). Úspěch amerických úřadů vyznívá zvláště masivně ve chvíli, kdy se porovná s globální proočkovaností. Na světě totiž dostalo očkování téměř 40 milionů lidí, půlka z nich je tedy z USA. Vyplývá to z dat univerzity Johnse Hopkinse.

V Evropě se nejlépe vede Němcům. Tamní vláda dlouho se startem očkování otálela a vyčkávala, až jak dopadne první vlna vakcinace ve Velké Británii, kde celý globální proces v prosinci loňského roku odstartoval. Němci zatím stihli naočkovat přes 1,75 milionu lidí (zhruba dvě procenta populace).

V procentuální proočkovanosti obyvatelstva je na tom ale v rámci Evropské unie nejlépe maličká Malta. Ostrovní stát naočkoval 20 tisíc lidí, tedy zhruba čtyři procenta populace.

Více než milion očkovaných hlásí vedle USA, Izraele a Německa také Rusko, Itálie, Španělsko, Francie, Brazílie, Turecko či Chile. Tato jihoamerická země byla v polovině ledna dávána za vzor v tom, jak rychle postupuje s očkováním. Velká Británie mírně zaostává, vakcínu tam má v těle 600 tisíc lidí.

V Česku zatím dostalo obě dávky vakcíny přes 207 tisíc lidí (1,95 procenta populace). Podobně jako v tuzemsku jsou na tom v Řecku, Maďarsku, Rakousku nebo Švédsku. Některé státy, včetně mocností, s očkováním ještě nezačaly. Na vakcinaci se teprve připravují třeba v Japonsku nebo Íránu.

Tagy: