Kubáček: Parlament čeká zákopová válka, hraje se o volby příštího roku

Politolog Jan Kubáček

Michael Kohajda, Margita Balaštíková, Jan Kubáček, Lukáš Kovanda, Jiří Just

Příští týden se má Poslanecká sněmovna sejít na schůzi, jejímž hlavním bodem bude konsolidační balíček a důchody. A zřejmě to nebude nic jednoduchého. „Očekávám zákopovou válku, všechny subjekty se budou chtít ukázat před voliči,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Schůze ve Sněmovně bude podle Kubáčka dramatická především proto, že se pomalu ale jistě blíží volby. „Subjekty budou chtít vyzbrojit své odhodlání a povznést svá témata před podzimními kontaktními výjezdy a před určitou předkampaní, která bude startovat přípravu na nadcházející volby,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Balaštíková k vládě: Lidé se nechtějí cítit jako žebráci. Dopady budou citlivé, míní Kohajda

Podle něj si politici uvědomují, že témata, která budou na schůzi projednávaná, jsou v české společnosti velmi emoční, protože se dotknou peněženek občanů. „Škrty se dotýkají de facto každého a vládě se je po celou dobu nepodařilo jasně vysvětlit, obhájit a dát jim jednoznačně srozumitelný ‚jízdní řád‘,“ míní Kubáček.

Politolog i proto očekává abnormální léto. „V podstatě to bude zákopové, spacákové politické řečnění, kdy se bude bojovat o to, aby všechny zákony, které nakonec projdou, prošly co nejpozději a nejsložitěji pro vládu, aby každý v republice i v situaci dovolených a jiných radostí věděl, že se tady prosazují nepopulární zákony,“ dodal Kubáček.

Tagy: