Kůrka z SPD: Nejsme nelidové. Adopci dětí lesbami si umím představit, u gayů nikoliv

Jan Kůrka

Divoká karta (924)

Kandidát hnutí SPD do Poslanecké sněmovny Jan Kůrka by si dokázal představit, že by lesbické páry mohly adoptovat děti. „Možná to je nefér, ale u dvou mužů si to představit neumím,“ řekl olympijský vítěz ve sportovní střelbě z roku 1968 v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS.

Sněmovna na konci letošního dubna projednávala novelu občanského zákoníku, která by stejnopohlavním párům umožňovala uzavřít manželský svazek či adoptovat děti. Úprava zákona nakonec prošla prvním čtením. Do voleb se ale nestihne projednat kompletně, a tak „spadne pod stůl“.

Přesto vyvolalo projednávání emotivní diskusi i uvnitř jednotlivých stran. Proti schválení novely se postavili všichni nezařazení poslanci a také celé poslanecké kluby KDU-ČSL i hnutí SPD.

„Nikdy bych nechtěl být adoptován stejnopohlavním párem, to bych raději skočil z okna,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura během schůze. V pátečním pořadu Divoká karta se však ukázalo, že sněmovní kandidáti hnutí SPD v této otázce nejsou tak jednotní, jak by se mohlo na první pohled zdát.

78letý Jan Kůrka, který kandiduje do Sněmovny ze čtvrtého místa plzeňské kandidátky, ve vysílání CNN Prima NEWS naznačil, že by v případném uzákonění manželství pro všechny příliš velký problém neviděl.

Homosexuálové za to nemůžou

„Nejsme nelidové, ti lidé za to nemůžou. Zůstává pak ale obrovský problém, když chtějí adoptovat děti. Proto ta věc v Poslanecké sněmovně leží tak dlouho. Já si adopci dětí umím představit, pokud jde o dvě děvčata. U mužů ale ne. Možná to je nefér,“ řekl zlatý olympijský medailista z Mexika roku 1968.

Podle podnikatelky ve zdravotnictví Anety Ečekové Maršálové (STAN) je nutné, aby úpravu zákona nově zvolení poslanci konečně schválili. Současné znění Maršálová vnímá jako rozdělení lidí do dvou kategorií. „Manželství by mělo být přístupné pro všechny lidi. Pokud jsou dva a jsou dospělí,“ vysvětlila.

Ani jeden ze zbylých dvou hostů pořadu, kteří kandidují do Sněmovny, v současnosti nevnímá projednávání zmíněné úpravy zákona jako zcela zásadní.

Bezpečnostní expert izraelského původu a stínový ministr vnitra trojkoalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků David Bohbot zmínil, že ho téma manželství pro všechny nezajímá. „Nebyl bych ani pro, ani proti. Když je Trikolora proti, tak jsem také proti. Moje téma je jen a jen bezpečnost. Můj názor v tomto ohledu není nijak důležitý,“ uvedl.

Vysokoškolský učitel Jiří Havránek (ODS) sice naznačil, že považuje za důležité vyřešit nerovnost (například majetkových poměrů) mezi současným manželstvím a registrovaným partnerstvím, ale nevnímá to jako prioritu. Tou je podle ODS zadluženost České republiky či vzrůstající inflace.

Další superdebata na CNN Prima NEWS už v neděli

Sněmovní volby proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem hnutí ANO, které by mohlo dosáhnout až 30 procent. Druhé místo patří koalici Spolu a třetí Pirátům se Starosty. Obě koalice se pohybují kolem 20 procent. Čtvrtou příčku si drží hnutí SPD. Tomu průzkumy přisuzují něco přes 10 procent.

ČSSD, komunisté, hnutí Přísaha a trojkoalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků balancuje na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Podle expertů však s konečnými výsledky říjnových voleb mohou značně zahýbat velké předvolební debaty.

Už v neděli večer se uskuteční velká předvolební debata, ve které vystoupí premiér Andrej Babiš (ANO), lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS), lídr koalice PirSTAN Vít Rakušan (STAN), předseda hnutí SPD Tomio Okamura, šéf komunistů Vojtěch Filip, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta a šéfka koalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků Zuzana Majerová Zahradníková.

Tagy: