Kvitová jako outsiderka, jenže pak spadl titul z nebe. Může potřetí ovládnout Wimbledon?

Jak se může nálada během jediného týdne zcela obrátit. Petra Kvitová se v roce 2022 doposud trápila, ale chmury rozprášila na turnaji v Eastbourne, kde získala titul. V pravý čas. V úterý totiž rozehraje svůj milovaný travnatý Wimbledon. Původně nebyla favoritkou tenisového svátku, ale díky triumfu na generálce a krásným vzpomínkám na All England Club není zcela od věci pomýšlet na nejvyšší metu.

„Ten titul spadl z nebe,“ vyřkla Petra Kvitová těsně před začátkem Wimbledonu. Sama nečekala, že by zrovna teď měla vyřadit všechny soupeřky, které jí pavouk turnaje v Eastbourne postaví do cesty. Přece jen se povedlo. Česká lvice je zvyklá sbírat trofeje, ale na 29. v kariéře se od toho 28. pořádně načekala. Více než rok a čtvrt.

Do představení v přímořském městě na jihu Anglie v letošní sezoně neprožívala moc radosti. Často na podnicích končila už v prvním kole, do toho vídala doktory častěji, než by si přála. Nejvíce vyhrála na jednom turnaji tři zápasy, to se stalo jen jednou v Miami. Byla pouhým stínem šampionky, která dvakrát na Wimbledonu políbila trofej pojmenovanou Venus Rosewater Dish (2011 a 2014) a zahrála si finále na Australian Open. Na konci února poprvé po 11 letech opustila elitní třicítku žebříčku.

„Kdybychom se bavili před Eastbourne, Petru pravděpodobně už nikdo nepovažoval za kandidátku na titul z Wimbledonu. Viděl jsem velkou část jejích zápasů na posledním turnaji a na kurtu působila velmi dobře. Z hlediska motivace, pohybu, razance úderů a podání. Díky tomu se teď zařadila mezi největší favoritky,“ komentuje pro CNN Prima NEWS tenisový expert Vladislav Šavrda.

Vzpomínky, které ženou kupředu

Podle něj byla cesta k trofeji na generálce nečekaná, nicméně na zeleném podkladu je vždy u Kvitové možnost, že bude lépe než předtím. „V první řadě víme, že na trávě hraje vždycky nejlépe, dva wimbledonské triumfy hovoří za vše. A to má na její psychiku pozitivní dopad. Má v hlavě, že když se blíží část roku se zápasy na travnatých kurtech, šance letí nahoru. Ženský tenis je poměrně nevyzpytatelný, takže když se najednou dostaví sebedůvěra, výsledky a výkony jsou výrazně lepší,“ podotýká Šavrda.

Pořádnou psychickou vzpruhu po nelehkém období může potvrdit v úterý, kdy vstupuje do travnatého grandslamu, který oficiálně začal už v pondělí. Tenis pravidelně dokazuje, že papírové předpoklady nemusí nic znamenat, ale Italku Jasmine Paolinovou lze považovat za přijatelný los.

„Příjezd do All England Clubu (areálu, kde se Wimbledon koná, pozn. red.) v Petře vždy vyvolá příjemné vzpomínky. A lidé starající se o turnaj si jí velice považují, když je to bývalá šampionka. Pakliže tam není nezdravé očekávání, ale pokora – tak, jak to Petra potřebuje – kombinace všeho jí neuvěřitelně pomůže,“ pokračuje Šavrda.

Z možná už trochu odepisované tenistky je nyní hráčka, u které se dá poznamenat: Proč by ten Wimbledon nemohla vyhrát? Ale samozřejmě přednost by u tohoto prohlášení měly dostat ženy, kterým se náramně daří dlouhodobě, nikoliv poslední týden. Všichni jsou zvědaví na to, jestli bude ve své krasojízdě pokračovat Polka Iga Šwiateková.

Před několika týdny se stala šampionkou antukového Roland Garros. Když světová jednička ve finále porazila Američanku Cori Gauffovou, dosáhla už na 35. vyhraný zápas v řadě, čímž vyrovnala rekord Venus Williamsové z roku 2000.

Šňůra bez prohry nadále trvá, ale zároveň se 21letá Šwiateková neodtrhla od Williamsové. Jinými slovy od Roland Garros nehrála žádný turnaj, a neosahala si tak zápasovém rytmu trávu. Šavrda si po přechodu na jiný povrch netroufne říct, zda bude hegemonie trvat.

„Nedávno jsem četl komentář bývalého výborného hráče Jana Kukala, který psal, že Iga bude na trávě čelit větším potížím než na antuce, na které je opravdu šikovná. Já se s tím ztotožňuji. Můžeme klidně očekávat překvapení, nejlépe v podobě Petry Kvitové.“

Rána pro Plíškovou

Nebo třeba Karolíny Plíškové. U ní by to rozhodně nebylo překvapení v kontextu loňského výsledku, protože česká jednička doputovala až do finále. Na to letos ale nedosáhla ani na řadovém turnaji. Poté, co vyléčila zlomenou ruku, mají její představení na turnajích krátkého trvání.

Paradoxně jí finálová účast ve Wimbledonu ze sezony 2021 škodí, a ne v jednom ohledu. Zaprvé automaticky vzbuzuje u veřejnosti očekávání, které se při současné formě realizuje těžko. A k tomu se může snažit sebevíc, nicméně přijde o 1 300 bodů získaných povedenou loňskou jízdou.

Po rozhodnutí Wimbledonu zakázat vstup ruským a běloruským tenistům a tenistkám se asociace ATP a WTA rozhodly neudělovat za grandslam žádné body. Loni vybojovaná porce tak bude všem odečtena. „Strašná smůla pro Karolínu. Podle mě to nebylo správné rozhodnutí. Body se měly i přes neúčast Rusů a Bělorusů udělovat. Zkrátka takový je ve sportu trend, že profesionálové z těchto zemí mají komplikovanou situaci. Mně tento zákaz přijde nespravedlivý. Možná se to mělo udělat tak, jak navrhoval Djokovič – Rusové a Bělorusové by hráli pod neutrální vlajkou,“ zakončuje Šavrda.

Tagy: