Kvóty na české potraviny? Cíl správný, ale cesta k němu špatná, tvrdí Sklenička

Alice Žertová a Petr Sklenička

Změny klimatu a koronavirová pandemie zemědělcům zkomplikovaly situaci. Jak se s krizí vypořádávají? A co si myslí o kvótách na české potraviny? V pořadu Silný hlas Markéty Fialové na toto téma hovořili předsedkyně Středočeské ovocnářské unie Alice Žertová a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička.

I když o farmářské výrobky během pandemie koronaviru vzrostl zájem, velké řetězce stále odmítají toto zboží kupovat. „Z 90 % obchodujeme přímo, řetězce o nás nemají zájem,“ říká Alice Žertová, která podniká hlavně v ovocnářství. Její skupinu zákazníků nelze charakterizovat podle věku. Jediné, co podle ní mají společného, je zájem o kvalitní suroviny.

Musíme víc hnojit

Rektor Petr Sklenička připomíná, že úskalím českého zemědělství v současnosti není jen pandemie. „Problémy začaly už netypickou zimou, která byla velmi suchá. Ohledně ochrany půdy a krajiny určitě neděláme dost na většině území. Za posledních 50 let můžeme sledovat trendy degradace klíčových půdních vlastností na většině našich půd. Potom musíme víc hnojit, abychom z půdy dostali větší úrodu,“ říká Sklenička, který ale dodává, že čeští zemědělci během pandemie odvedli skvělou práci.

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová si postěžovala, že kvůli pandemii byl nedostatek pracovní síly. „Když se na jižní Moravě sázela zelenina, tak byl kritický nedostatek pracovníků a my jsme jako rektoři univerzit museli alarmovat studenty, aby pomohli farmářům,“ vysvětluje. Nerudová dodala, že si váží dotačního programu ministerstva zemědělství. Ten je zaměřen na rozvoj venkova a zvýšení soběstačnosti produkce.

Zničení konkurence Agrofertu?

Na druhou stranu Nerudová patří do tábora ostrých kritiků nového potravinového zákona, jehož cílem je zvýšit kvóty českých výrobků. Zákon navrhlo několik poslanců na konci května. Podpořil ho například předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nebo ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Opoziční politici naopak poukazují na to, že má zákon vést k tomu, aby se český holdingový konglomerát Agrofert zbavil zahraniční konkurence.

„Nepomůže ani českým zemědělcům. Program by nakonec vedl ke zdražování cen,“ říká na adresu zákona Nerudová. K nesouhlasu se v debatě přidali rovněž Sklenička i Žertová. Podle Skleničky je cíl zákona správný. Cesta je však riskantní z hlediska cen a spektra produktů, které se prodávají. Rektor České zemědělské univerzity by raději zatížil daní potraviny, které jsou vzdálené přes 100 kilometrů od České republiky.

S tím, že cíl návrhu na změnu zákona je správný, souhlasí také předsedkyně Středočeské ovocnářské unie Žertová. „Když je svět globalizovaný, můžeme si objednat cokoliv. Ale v některých obdobích je potřeba být v něčem soběstačný. Jenže jakákoliv regulace shora není správná a nemá očekávaný výsledek,“ myslí si Žertová.

Tagy: