Kvůli větvím střelil souseda a pak ho skoro umlátil kladivem. Hledaného Čecha našli v Egyptě

Odsouzený Jan Šimák ukrýval v Egyptě

Zadrženým v Egyptě je i senior, který se měl pokus zabít souseda

Jedním z uprchlých pachatelů, které čeští kriminalisté vypátrali v Egyptě, je i Jan Šimák. Senior se před čtyřmi lety pokusil zavraždit svého souseda, kvůli malichernému sporu na něj vystřelil a pak ho tloukl kladivem. Následně ještě před začátkem soudního jednání se ukryl na severu Afriky.

Takhle si Jan Šimák svůj návrat do vlasti nepředstavoval. Spíš doufal, že v klidu dožije v zemi faraonů. Právě v Egyptě se snažil ukrýt před českými policisty. „Lokalizovali jsme několik oblastí, kde si hledaní mysleli, že uniknou spravedlnosti,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vedoucí odboru operativní spolupráce policejního prezidia Libor Předota.

Policisté ho měli v hledáčku od léta roku 2018. Tehdy vrcholil na okraji Všenor sousedský spor mezi dvěma muži kvůli přesahujícím větvím stromů nebo kvůli prokopnutým plechům u auta. Jeden z nich – Jan Šimák – se podle soudu uprostřed noci, posílený alkoholem, rozhodl sváry vyřešit po svém. Vyzbrojen pistolí a kladivem se vloupal do sousedního domu a na překvapeného souseda vystřelil. Ten přežil výstřel do obličeje i brutální útok kladivem, který následoval.

Rány útočníka mířili do hlavy a do žeber. Napadený skončil v nemocnici a jako zázrakem přežil. Police pak po agresorovi rozjela rozsáhlé pátrání. Jenže v Česku ho nikdo ani vidět nemohl. Policisté muže marně hledali dlouhé čtyři roky. On sám, už odsouzený za pokus o vraždu, se ukrýval na plážích v Egyptě. „Zdržovali se tam v Hurghadě a spoléhali na to, že právě Egypt je tou destinací, kam česká policie nedosáhne,“ doplnil Předota.

Z letiště putoval Šimák rovnou do věznice a začal pomalu ukrajovat ze svého osmiletého trestu. Nebyl sám, koho policisté v Egyptě vypátrali a převezli do Česka. Společnost během letu mu mohla dělat i žena odsouzená za mnohonásobné podvody anebo muž, který podle soudu obchodoval s drogami. Ten se mimochodem v egyptské Hurghadě vedl školu potápění. I on se teď místo korálových útesů bude muset spokojit jen s procházkami po dvoře věznice.

Tagy: