Prošli si peklem a jsou k nepoznání. Jak propuštěné obránce Mariupolu změnilo ruské zajetí?

Propuštění obránci Mariupolu v čele s Denysem Prokopenkem

Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou

Ukrajina a Rusko si ve středu překvapivě vyměnily zajatce. Moskva ve snaze osvobodit oligarchu a politika Viktora Medvedčuka dokonce svolila k tomu, že počet ukrajinských osvobozených rukojmí byl vyšší než počet propuštěných ruských zajatců. Na svobodu se tak dostali i klíčoví obránci z bitvy o Mariupol, válka je ale změnila k nepoznání.

Ukrajina ve středu propustila ruského oligarchu Medvedčuka společně s 55 ruskými a proruskými vojáky. Rusko výměnou za to pustilo 215 ukrajinských vojáků a deset proukrajinských zahraničních bojovníků. Na svobodu se dostali i mnozí klíčoví velitelé z pluku Azov, který bránil do posledního dechu město Mariupol. Ti mají teď počkat na konec války v Turecku, a to pod dohledem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Pro Ukrajinu to znamená jasné posílení morálky. Naživu je například i velitel pluku Azov Denys Prokopenko. Právě tento voják vydal 20. května rozkaz k tomu, aby Ukrajinci přestali bránit Mariupol, čímž skončila drsná bitva o kdysi klíčové přístavní město.

Mezi zachráněnými je i další známá tvář z kontroverzního pluku Azov. Je jím Svjatoslav Palamar, pravá ruka velitele Prokopenka. Také jeho čeká bezpečný pobyt v Turecku.

Do médií se dostaly fotografie zachráněných zajatců, kteří se po výměně rukojmích ukrývali na neznámém místě. Ze snímků je patrné, že válka a pravděpodobně též fyzické a psychické týrání, změnily jejich tváře k nepoznání. Na tváři jim přibyly vrásky, což jim vzhledově přidalo pár let navíc. Nejspíš se budou muset rovněž léčit z nejrůznějších zdravotních potíží.

Mezi propuštěnými zajatci je i žena, která dodávala odvahy obráncům Mariupolu svým zpěvem a pomáhala jako zdravotnice. Jednadvacetiletá Kateryna po návratu ze zajetí pronesla, že kdyby měla na výběr, zda se vrátit do pekla v Mariupolu, udělala by to. Prý cítila potřebu pomoci své zemi.

Zvláště se válečné útrapy zrcadlí ve tváři Mychajla Dianova, který rovněž bránil ocelárny Azovstal v Mariupolu. Spolubojovníci mu říkají „Vousáč“ kvůli jeho hustým vousům, které si nechal během války narůst. Dianov je pohublý a vrásčitý a zotavuje se ze zranění. Stejně jako ostatní rukojmí je ale rád, že se dostal na svobodu.

Rusko totiž k propuštění tak významného počtu zajatců sáhlo vůbec poprvé. A blízcí ukrajinských vojáků, kteří ještě zůstávají v krutém zajetí, doufají, že se brzy povede domluvit další výměnu rukojmích.

Tagy: