Langšádlová se probudila z mrtvolnosti, kritizoval Klaus. O euru nesmí rozhodovat palácový puč

Václav Klaus ve studiu CNN Prima NEWS

360° (3)

Prohlášení ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09), že by Česko mělo mít euro do roku 2030, označil bývalý prezident Václav Klaus za žert. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že se ministryně po mnoha měsících probudila ze své mrtvolnosti, ale výrok snad nemůže být myšlený jako vážná věc. Přijetí či nepřijetí eura by podle něj nemělo být provedeno palácovým pučem, ale měla by tomu přecházet velká diskuse. Bez referenda by to prý být nemělo.

Měli bychom mít nějaký jasný plán, v jakém horizontu chceme přijmout euro, řekla v rozhovoru na stranickém webu ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09. „Pro nás je úplně nejzazší termín rok 2030. Jsem ale přesvědčená, že to může být i dříve,“ sdělila. Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí být takové prohlášení žert. „Lidé typu paní Langšádlové řekli po mnoha měsících ve vládě nějaký výrok. Ona není ekonomkou. Jestli se probudila z té své mrtvolnosti v ministerské funkci a najednou začne bojovat za euro, tak je to žert. To nemůže být nikým myšleno jako vážná věc,“ řekl Klaus v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Salámová metoda, tepal Vondráček prezidenta za slova o euru. Ulehčíme všem, namítá Peksa

Přijetí či nepřijetí eura je podle něj velké téma. „Nesmí to být provedeno palácovým pučem za zády občanů, kdy o tom rozhodne Dvořák s Langšádlovou ve vládě,“ řekl Klaus. Přijetí eura totiž hájí i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Podle něj by k tomu mohlo dojít do roku 2028. „Naše optimální představa je, že bychom euro mohli mít v roce 2028. Bude i fotbalové Euro a bylo by pěkné, kdybychom postoupili zároveň tam i tam,“ řekl Dvořák v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Koruna je jen pidiměna, proti které si každý může docela dobře vyskakovat. Místo toho je tu možnost být součástí daleko většího společenství, druhé největší rezervní měny po dolaru,“ uvedl.

Vláda by se na otázku přijetí či nepřijetí eura měla podle Klause ptát občanů. „To ptaní má celou řadu rovin. Jedna věc je vážné rozvinutí celospolečenské diskuse, druhá otázka je diskuse na politické scéně a třetí věc samozřejmě téma evropských voleb. Myslím, že je to tak fatální zásah do české státnosti, že by to asi bez referenda být nemělo,“ řekl Klaus.

Podle něj Česko navíc potřebuje radikální ekonomickou transformaci. „Potřebujeme systémovou změnu, zrušit přeregulovanost naší ekonomiky, nadměrné dotace i nadměrnou byrokratizaci. Musíme přestat být nejzelenější zemí, pak můžeme normálně ekonomicky fungovat,“ míní Klaus.

Debatu o přijetí eura rozvířil ve svém novoročním projevu prezident Petr Pavel. Letos totiž Česká republika oslaví 20 let od vstupu do EU a 25. výročí členství v Severoatlantické alianci. To je podle Pavla dobrá příležitost připomenout si hlavní závazky, které Češi dobrovolně přijali. „Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ řekl Pavel ve svém projevu.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale upozornil, že Česko v posledních letech neplnilo kritéria pro vstup do eurozóny. Zdůraznil zejména kritérium veřejných financí, jejichž deficit nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Tagy: