Povinná láska k národu a prezidentovi. Čína zavádí nesmlouvavý vlastenecký zákon

V Číně vstoupil v platnost zákon o vlastenecké výchově, který za účelem posílení národní jednoty nařizuje lidem lásku k vlasti a vládnoucí komunistické straně. Jedná se o další z řady legislativních kroků, které ideologicky propojují občany od útlého věku se Si Ťin-pchingem a jeho frakcí. Ovlivněni budou školáci, dělníci nebo třeba muzea, píše CNN.

Snaha úřadů tlačit občany Číny k lásce k vlasti a prezidentovi není nijak ojedinělá. V zemi se o něco takového pokouší už desítky let. Nový zákon o vlastenecké výchově lásku ke státu, straně a Si Ťin-pchingovi ale přímo nařizuje.

VIDEO: Nedávná schůze Bidena a Si Ťin-pchinga se zvrtla

„Čína má pocit, že země není dostatečně vlastenecká. Nový zákon to chce změnit,“ uvedla CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čínská armáda na obzoru. CNN na místě, kde může rybářská loď způsobit další válku

Podle americké televize jde o jasnou snahu čínského prezidenta upevnit svou politickou pozici, a to necelé dva roky poté, co se v Číně během covidu konaly překvapivé protivládní protesty.

Nový zákon se má dotknout úplně každého v zemi. „Podle zákona by měli být profesionálové – od vědců po sportovce – vychováváni k vlasteneckému cítění a chování, které přináší slávu vlasti,“ píše CNN.

Nejvíce ale zákon ovlivní školáky, kterým do osnov přibude ještě více o čínské historii (vytvarované v zájmu propagandy) a vládci Číny. Muzea, knihovny a tradiční čínské festivaly budou mít povinnost rozšířit vlastenecké výstavy a děti budou mít následně povinnost je navštěvovat (respektive školy tyto výjezdy budou muset pořádat).

Rodiče pak mají povinnost kontrolovat své děti a vést je k větší a větší oddanosti čínské vlasti. Zákon navazuje na již dříve vydaná opatření, která například zakazují lidem s nedostatečným vlasteneckým cítěním kandidovat ve volbách.

Vlastenecký kvíz

To všechno jde ruku v ruce s cenzurou na sociálních sítích, kde se trestá jakákoli kritika strany. Internetové zákony ještě zpřísnily po protestech v Hongkongu v roce 2019.

To ale neznamená, že by se propagandistické snahy Číny omezovaly jen na fyzické prostory. Naopak. V minulosti například strana vyvinula mobilní aplikaci, která učila uživatele o socialistických myšlenkách. Lidé pak plnili kvízy na téma nedávných teorií prezidenta Ťin-pchinga.

Aplikace měla nepřekvapivý úspěch. Údajně ji používalo 90 milionů členů Komunistické strany Číny a také další zaměstnanci státních podniků. O tom, jak se jim dařilo ve vlasteneckém kvízu, nejsou dostupné záznamy.

Tagy: