Ledničky, nábytek, hračky nebo záclony. V Belgii zasypávají dálnici monstrózní skládkou

Bývalá belgická dálnice A601 pomalu mizí pod tunami odpadu. Už je ho na ní osm kilometrů dlouhý pás, celkem se tam vyvezlo přes 90 tisíc tun rozbitých nebo nepotřebných věcí. Celá záležitost je o to kurióznější, že smetiště mají na starost stejné úřady, které k dálnici věci svážejí. Valonskou částí země se totiž nedávno prohnaly povodně a lidé tak vyklízeli svá obydlí. Jenže postupně už neměli kam.

Ledničky, nábytek, hračky – to všechno člověk najde na nepoužívané dálnici A601 v Belgii. Z široké pozemní komunikace už je průjezdný jen jeden pruh, zbytek v rozmezí osmi kilometrů zaujímá 90 tisíc tun odpadu.

Když belgický region Valonsko v červnu zasáhly masivní záplavy, lidé se v zoufalosti zbavovali rozmáčených věcí. Jenže blízké popelnice a lokální skládky se brzy zaplnily a občané tak vyhazovali odpad na ulici i na silnice, kde začal být nebezpečný.

Úřady tak musely rychle jednat. Nakonec je napadlo rozvézt celkových 160 tisíc tun odpadu na tři různá místa, z nichž největší objem smetí skončil právě na dálnici A601.

Teď jsou záplavy pryč, ale nevzhledná skládka poblíž obydlených oblastí zůstala belgickým úřadům na krku. Nejprve bylo zapotřebí skládku prohledat, aby měly úřady jistotu, že v ní není nikdo živý. V současnosti se musí rozměrné smetiště dokonce denně hlídat a udržovat.

Vybraní lidé tak musí například řešit problém s krysami a zajistit, aby se na místě nepřemnožily. Mimoto kolem smetiště jezdí pravidelně kamion, který rozstřikuje po dálnici kapalinu, která zabraňuje šíření prachu a zápachu.

Úřady sice nevšední skládku obhajují s tím, že takto se alespoň částice z nebezpečného odpadu nevsáknou do země a zůstanou na dálnici, moc dobře ale vědí, že s popsanými 90 tisíci tunami budou do budoucna jen samé problémy.

V plánu je zhruba 60 procent odpadu na dálnici zrecyklovat a zbytek zlikvidovat. Jenže takový proces podle webu France 24 potrvá nejméně devět měsíců.

Tagy: